Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž vylepoval letáky, na kterých schvaloval smrt českých vojáků. Hrozí mu přísný trest

smrt tří českých vojáků v Afghánistánu (5. 8. 2018)
smrt tří českých vojáků v Afghánistánu (5. 8. 2018)
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Praha - Pražští policisté obvinili muže (36), který vylepoval letáky schvalujících zabití tří českých vojáků v Afghánistánu. Hrozí mu velmi přísný trest.

Letáky se objevily mimo jiné v lokalitě Národní třídy. Autor české vojáky označil za žoldáky a okupanty, k jejich zabití gratuloval "afghánským vlastencům".

"Na základě důkazů jsme obvinili 36letého muže z Prahy ze spáchání zvlášť závažného zločinu podpora a propagace terorismu a přečinu podněcování k trestnému činu," uvedl vedoucí pražského protiextremistického oddělení Vojtěch Motyka.

Trestní zákoník počítá pro někoho, "kdo veřejně schvaluje spáchaný teroristický trestný čin nebo pro něj veřejně vychvaluje jeho pachatele", s vězením na dva roky až deset let. Pokud by se činu dopustil tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, hrozí mu až patnáctiletý trest.

Témata:  smrt tří českých vojáků v Afghánistánu Praha krimi

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy