reklama

Řešení by podle Hamáčka mělo být jasné v druhé polovině října. Informoval o tom na dnešním zasedání předsednictva ČSSD ve zprávě předsedy, kterou spolustraníci potvrdili. 

"Úkolem politiků je pokusit se dohodnout a nezatěžovat veřejnost, nebylo by vhodné zatěžovat horkou fázi kampaně," řekl Hamáček po jednání vedení strany. Zopakoval, že se snažil spor s prezidentem Milošem Zemanem urovnat. "K dohodě je ale třeba více aktérů," konstatoval. Jednání se účastnil také Poche, podle Hamáčka se zapojoval do diskuse a "je součástí toho procesu".

Už předcházející zasedání stranického grémia doporučilo nechat řešení sporu až na dobu po komunálních a senátních volbách. Někteří straníci před jednáním vyjádřili obavy, že by například výměna pražského sociálního demokrata Pocheho mohla ohrozit výsledky voleb v hlavním městě.

Poche ČTK napsal, že je rád, že za ním ČSSD téměř jednomyslně stojí. Na sociálních sítích potom zmínil, že ho mrzí neúčast místopředsedy ČSSD Jiřího Zimoly na dnešním jednání. Podle Zimoly má sociální demokracie Hradu navrhnout jiného kandidáta. Poche předpokládá, že se v budoucnu ministrem zahraničí stane. "Jinak bych v té práci nepokračoval," řekl Poche České televizi s poukazem na své působení na ministerstvu.

Zeman koncem června Pocheho nejmenoval ministrem, i když mu ho premiér Andrej Babiš (ANO) v souladu s koaliční dohodou s ČSSD navrhl. Po několika dnech dohadů o ústavnosti počínání prezidenta Hrad a úřad vlády vysvětlily, že Babiš doručil Zemanovi ještě alternativní návrh, kde pro případ odmítnutí Pocheho žádal, aby byl řízením české diplomacie pověřen Hamáček, který je zároveň ministrem vnitra.

Zeman v polovině července ČTK řekl, že považuje otázku obsazení ministerstva zahraničí za uzavřenou. Jak dlouho bude Hamáček současně řídit dva resorty, ponechává čistě na něm. Hamáček situaci v čele diplomacie označuje za dočasnou, jako nejzazší termín pro její trvání několikrát zmínil konec letních prázdnin.

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila trpí neshodou na obsazení ministerské pozice česká zahraniční politika. "V době, kdy se řeší mnoho zásadních zahraničněpolitických otázek, nebude mít Česká republika vinou Miloše Zemana, Andreje Babiše a Jana Hamáčka ani další měsíc a půl řádného ministra zahraničí. Nesmírně to oslabuje mezinárodní pozici České republiky. Nesou za to odpovědnost tito tři pánové," uvedl na twitteru.

Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje odsunutí sporu za nešťastné, nicméně ho respektuje. "Potřebovali bychom, aby ten post byl obsazen, aby se mohly realizovat nějaké zahraniční mise," reagoval pro ČTK.