reklama

V červenci byla v Česku zjištěna nákaza virem HIV nově u 11 lidí. Přes výkyvy v jednotlivých letech odborníci pozorují rostoucí trend nákazy. Virus se přenáší hlavně mezi muži, kteří mají sex s muži.

Vyplývá to z údajů Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS ve Státním zdravotním ústavu v Praze. ČTK je dnes poskytl Miroslav Hlavatý ze společnosti Red Ribbon, která poskytuje poradenství v boji proti AIDS.

V červenci lékaři zjistili infekci u 11 lidí, z toho u deseti mužů. Pět z nich jsou gayové či bisexuálové. Jeden muž se nakazil zřejmě při užívání drog injekční stříkačkou. Dále jde o dva muže, kteží měli pohlavní styk, s jednou ženou. U dvou dalších mužů se zdroj infekce zatím hledá.

Z celkového počtu 121 nově nakažených za prvních sedm měsíců tohoto roku bylo 111 mužů a deset žen. Nejvíce případů HIV přibylo letos v březnu, a to 22. V dubnu byl virus zjištěn u 20 lidí, v únoru u 19 a v lednu u 17. V květnu a v červnu odhalili lékaři stejný počet 16 nově nakažených. Od 80. let tak diagnostikovali onemocnění HIV celkem u 3281 lidí, z toho bylo 2826 mužů a 455 žen.

V červenci lékaři zaznamenali také sedm nových případů poslední fáze infekce, tedy onemocnění AIDS, uvedl Hlavatý. Dva lidé na tuto nemoc zemřeli. Od začátku roku přibylo pacientů s AIDS 27. Od 80. let se tak v ČR onemocnění rozvinulo v AIDS u 617 lidí a podlehlo mu 291 nakažených, z toho 237 mužů.

Téměř polovina nových případů HIV z července, a to pět mužů, uvádí podle Hlavatého jako své obvyklé bydliště Prahu, kde je nemocných nejvíce ze všech krajů. Po jednom novém pacientovi bydlí v kraji Středočeském, Karlovarském, Pardubickém, Jihočeském, Jihomoravském a v Kraji Vysočina, v němž je pacientů s HIV nejméně.

Podle Hlavatého lidé stále někdy podceňují riziko nákazy a zapomínají, že proti viru HIV zatím neexistuje žádný lék. Mnozí také podle odborníků přicházejí pozdě na testování. Dorazí až s prvními příznaky či dokonce s rozvinutou chorobou AIDS. Včasným odhalením nemoci a léčbou se podle lékařů dá předejít rozvinutí viru HIV v nemoc AIDS.

Nákaza virem HIV se může přenést z infikovaného člověka nechráněným pohlavním stykem, krví nebo z těhotné ženy na zatím nenarozené dítě. Vir napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství zhruba do šesti týdnů po nakažení prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale znovu ubývají, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají.