Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budoucí prvňáček: Jak jej připravit na první dny ve škole?

Školní pomůcky
Školní pomůcky
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Blíží se konec letních prázdnin a mnozí z vás se už s dětmi pomalu připravují na začátek nového školního roku. Ti, kteří mají doma čerstvého prvňáčka, teď momentálně řeší, jak jej připravit na první školní dny. Pár rad rodičům poskytla paní Kristýna Farkasová na serveru Kouzelnavychova.cz.

Nejhorší variantou je, když dítě vůbec nechodilo do školky. I kdyby někteří namítali, že si své kamarády našlo venku na pískovišti, tak mateřinka je přeci jenom prostředím, kde si může lépe natrénovat své sociální dovednosti, včetně umění vyjít i s někým, kdo mu není tak úplně po chuti. V kroužku, nebo na dětském hřišti si sice najde své kamarády, ale školku musí sdílet s dětmi z různých prostředí.

Navíc to, že se mu paní učitelka nemůže věnovat tak intenzivně, jako maminka, nebo babička, jej lépe naučí pochopit, že se celý svět netočí pouze okolo něj. Dítě, které si tedy vůbec neprošlo školkou, pak může být na školu připravené nejhůř. Nicméně v současné době je předškolní rok povinný, takže by do lavic už neměly zasedat děti bez jakékoliv zkušenosti se vzdělávacím systémem.

I když si děti ve školce zvykly na určitý režim, včetně ranního vstávání, tak zatím neměly žádné starosti. Ve školce si mohly hrát, nikoli sedět 45 minut v lavici, a dávat pozor, co paní učitelka říká. Po návratu domů směly opět blbnout, nikoli si opakovat písmenka a počty. Škola se jim tím pádem stane jakýmsi prvním zaměstnáním.

Co všechno by měli rodiče školou povinných dětí vzít v úvahu aneb šest základních rad:

1. Škola není školka

Jak už bylo řečeno, tak škola není školka, a to nejen v názvosloví, ale i v režimu. Zatímco ve školce si mohlo dítě říci, že tam nepůjde, a vy jste mu vyhověli, když byla třeba po ruce hlídací babička, tak u školy to nejde, protože je povinná. Musí se do ní chodit pravidelně každý den, vyjma prázdnin a víkendů, a meškat pouze v případě nemoci. Dítě taktéž musí být připravené na režim přestávka a vyučování. Pokud máte pocit, že je příliš dětinské a neschopné se adaptovat na takový režim, rozhodně neváhejte požádat o odklad.  

2. Domácí úkoly

Po návratu dítěte ze školy se neodhazuje aktovka do kouta, ale nejdříve se napíší domácí úkoly. I na to je třeba budoucího školáka připravit, protože až doposud byl zvyklý si pouze hrát, případně sledovat kreslené pořady v televizi. Pokud dlouho pracujete a přihlásíte dítě do školní družiny, nebojte se domluvit s paní vychovatelkou, aby domácí úkoly napsala s ním.

3. Nešetřete chválou, kritizujte málo

Chvalte hodně a kritizujte málo. První školní dny jsou pro děti náročné, a proto jim maximálně naslouchejte. Ptejte se na jejich pocity a dojmy. Dejte jim také najevo, že i když jim přibyly povinnosti, stejně jsou pořád dětmi, které mají právo na volný čas. I z tohoto důvodu byste dítě neměli přetěžovat kroužky a mimoškolními aktivitami, zvlášť v prvním půlroce by dítě nemělo mít žádné další povinnosti, vyjma školy.

4. Dostatečná příprava

Dítě musí být připravené na školní režim, ale zároveň by se do ní mělo i těšit. Rozhodně nedémonizujte školu a nepřechvalujte školku. Nebojte se dětem říci, že má škola sice svá negativa, ale zároveň i určité výhody. Například, že dítě nebude muset po obědě spát apod. Rozhodně se vyhněte frázím typu "Jenom počkej, až ti začne škola!"

5. Učte se spolu

Dítě by mělo být připravené na učení. Tím se samozřejmě nemyslí, že už první zářijový den musí umět číst, psát a počítat, protože pak by nástup do školy postrádal smysl. Rozhodně ale dítě připravte na to, že si třeba maximálně hodinu denně sednete a budete se společně učit některé základy. Ostatně i u zápisu muselo dítě projevit, že už něco umí - rozpoznávat barvy, napočítat od jedné do pěti atd. Na druhou stranu si dejte pozor, aby dítě nešlo do školy už naučené, a pak se tam nenudilo, a tím pádem nezlobilo.

6. Samostatnost a základy slušného chování

Prvňáček by se měl umět obléci, dojít si na záchod a připravit si věci do školy. Zároveň by také měl umět říkat "prosím" a "děkuji", vědět, že se dospělým lidem vyká, a že se zdraví.

Témata:  vzdělání rodina školství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy