Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentář: Topka se trapně chlácholí Babišovým „nenáskokem“, sama je na pokraji propasti

Jiří Pospíšil sází na volební úspěch topky v Praze, bude to ale stačit?
Jiří Pospíšil sází na volební úspěch topky v Praze, bude to ale stačit?
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORKÉHO – Sněmovní model agentury Median si TOP 09 vykládá po svém. Babišových třicet procent je v podstatě velmi slabý výsledek. Od strany, která klade důraz na získání přemýšlivých voličů, na objektivní informace a kritické myšlení, to působí komicky. Sama partaj Jiřího Pospíšila má co dělat, aby ve volbách zcela nepropadla. Jak je vidět, Kalousek zřejmě nebude viníkem všech neúspěchů, to už k nim víc přispívá nekončící antibabišismus.

Sněmovní model agentury Median si TOP 09 vykládá po svém. Babišových třicet procent je v podstatě velmi slabý výsledek. Od strany, která klade důraz na získání přemýšlivých voličů, na objektivní informace a kritické myšlení, to působí komicky. Sama partaj Jiřího Pospíšila má co dělat, aby ve volbách zcela nepropadla. Jak je vidět, Kalousek zřejmě nebude viníkem všech neúspěchů, to už k nim víc přispívá nekončící antibabišismus.

Na predikovaný výsledek 31 procent pro Babišovo hnutí ANO reagoval poslanec topky Dominik Feri takto: „31 procent je dost, ale na to, že ANO vládne, má peníze a dělá soustavnou kampaň, by člověk čekal víc,“. Na jeho instagramovém účtu se tak oprávněně vyrojily kritické komentáře o tom, že ANO, které naprosto „válcuje“ topku, Feri komentuje slovy, že by mělo získat víc procentních bodů. Za prvé tyto komentáře spadají do stejné roviny, jako prohlášení většiny opozičních politiků, kteří v souvislosti s hnutím ANO neustále opakují, že ho nevolila většina obyvatel. Argument je to poměrně lichý. Hnutí ANO získalo v našich moderních dějinách jeden z nejpřesvědčivějších volebních výsledků, navíc s opravdu výrazným náskokem od ostatních. A právě opoziční politici skončili hluboko v poli poražených – Česko přeci není bipartijním systémem.

Za druhé právě topka je stále na pokraji zhroucení. Odsunutí Kalouska do pozadí nevyšlo, Jiří Pospíšil se nejeví jako výrazný lídr, preference nestoupají. Median by topce přisoudil chabých 5,5 procent, čerstvý výzkum TNS Kantar pro Českou televizi pouze 5 procentních bodů. Feriho komentáře nejsou šťastné také proto, že fakt, že hnutí ANO je vládní stranou, automaticky neznamená vyšší preference. Navíc lídr Babiš je velmi kontroverzní postavou. Celá vláda je tak trochu kontroverzní. Vzpomeňme na několik afér s diplomovými pracemi, na Babišovy výroky o StB či invazi vojsk Varšavské smlouvy, ale i na problematické obsazení postu šéfa diplomacie. TOP 09 si musí být vědoma, že nálady Pražanů, kteří Babiše na pietě k srpnovým událostem roku 1968 vypískali, jsou v české společnosti skutečně menšinové a že „pražská bublina“ je skutečně terminus technicus.

Výsledek hnutí ANO ve volebních průzkumech není nízký. Strana se pohybuje kolem hranice 30 procent již několik kvartálů a opět je třeba mít na paměti, že se jí ostatní strany a hnutí ani z dáli nepřibližují. Dle výše zmíněného výzkumu pro Českou televizi je rozdíl mezi hnutím ANO a druhými Piráty stále 13 procent, což je zisk celé ODS či TOP 09 a Okamurovy SPD dohromady. Vedení TOP 09 by tedy nemělo hodnotit výsledek hnutí ANO, mělo by se soustředit především na sebe. Na pozitivní, nikoliv negativní program. Sílu hnutí ANO je vskutku velká a střet zájmů našeho premiéra nevídaný s potenciálem velmi škodlivým. Proto by strany typu topky neměly říkat, jak má Babiš v podstatě pouhý zlomek voličů. Nemá. A pokud opozice bude neustále šermovat antibabišem, nemůže se divit, že preference dominantnímu hnutí neklesnou. Poučení pro příště? Není nutné komentovat každý volební model. A pokud už ho komentujete, je dobré k tomu přistupovat se zdravou schopností sebereflexe a sebekritiky.

Témata:  TOP 09 Dominik Feri Miroslav Kalousek Hnutí ANO komentář volby 2018

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy