Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syková se přes noc stala slavnou. Teď se hájí, že nic neudělala

Eva Syková, Autor: Martin Vlček, Kancelář Senátu
Eva Syková, Autor: Martin Vlček, Kancelář Senátu
Foto: Wikimedia Commons

Praha - Ještě před pár lety znala Evu Sykovou jen vybraná skupina lidí, hlavně vědců. Pak ovšem voliči Sykovou katapultovali do Senátu. A nejnověji ji proslavil skandál s údajně placenými studiemi na pacientech s ALS.

O Evě Sykové se v posledních dnech hodně mluví. Bohužel ovšem ne v dobrém. Stojí totiž v centru skandálu s podivnou klinickou studií.

Podle blízkých zúčastněných pacientů Sykové tým požadoval po léčených vysoké dary ve výši 150 tisíc korun za to, aby byli přijati do výzkumu nemoci ALS, která nedávno zabila expremiéra Stanislava Grosse.

A to je problém, protože podle českých zákonů je účast v jakékoli klinické studii bezplatná. Sykovou skandál stál místo šéfky Ústavu experimentální medicíny, který vedla dlouhých 15 let. Složila také funkci 1. místopředsedkyně Rady pro výzkum, vývoj a inovace.

"Je to určitá hrozná nespravedlnost. Nebyla tu žádná presumce nevinny, nic takového. Já jsem nic neprovedla, nikde jsem se neobohatila. Já to dělám zadarmo. Dala jsem to právníkům a budu se bránit," reagovala senátorka Syková. "Zítra nebo pozítří vyjde právní stanovisko, že jsme se ničeho nedopustili," dodala.

"Nikdo nebral od smrtelně nemocných pacientů žádné peníze. Tady se dělala studie a někteří pacienti, kteří se jí účastnili, chtěli dát dary na výzkum. Neplatili za účast ve studii. Jejich zařazení do studie s tím nesouviselo. Zkoumala to etická komise nemocnice a nic špatného na tom neshledala. Mohlo se stát, že by čekali, protože kmenové buňky nebyly. Ale nestalo se, že by přišel jiný pacient a předběhl je, protože zaplatil," tvrdí rozhodně senátorka.

Soubor 26 pacientů s ALS, na kterém studii tým prováděl, je prý největší na světě. Ostatní studie sse provádějí na měnším vzorku pacientů. Důkaz, že kmenové buňky ALS léčí, podle senátorky neexistuje, ale jiné studie dokládají výrazné zlěpšení stavu pacientů - byť někdy jen krátce.

"Máme připravené další studie, mnohem lepší a s lepším účinkem. Ale na to potřebujeme asi 30 nebo 40 milionů korun," tvrdí senátorka Eva Syková, která si zároveň postěžovala na specificky české těžkosti s financováním takových výzkumů.

Témata:  kmenové buňky Eva Syková

Související

Aktuálně se děje

13:51

Povodně aktuálně: Policie řeší případy rizikového chování, s evakuací pomáhají vojáci

K nedělním 19:00 zasahovali hasiči a další složky integrovaného záchranného systému u 1 932 mimořádných událostí, celkem od začátku povodní řešili 7 884 událostí. Bylo evakuováno přes 12 000 lidí. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) to uvedl po zasedání Ústředního krizového štábu.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy