Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tento tajemný vitamín může pomoci s prodloužením života

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bern – Už v minulosti studie ukázaly, že látka s názvem nikotinamid ribosid (NR) má na organismus a metabolismus velmi pozitivní účinky. Vědci z Švýcarského federálního technologického institutu v Lausanne (EPFL) ale nyní podle serveru Science Daily zjistili, že pozitivní účinky této látky sahají ještě dále, než se předpokládalo.

Tým Johana Auwerxe z Laboratoře fyziologie integrovaných systémů EPFL podle zprávy člena týmu Hongbo Zhanga, zveřejněné v časopisu Science, zjistil, že NR krom pozitivního vlivu na organismu pozitivně ovlivňuje také fungování kmenových buněk.

Jak organizmy stárnou, stárnou i některé jejich orgány a svaly včetně srdce, čímž se snižuje jejich schopnost obnovovat se. Z toho vyplývají různá onemocnění, která jsou typická pro stárnutí.

Jak Zhang vysvětluje, za normálních okolností u mladého člověka kmenové buňky poznají, když je potřeba poškozené orgány regenerovat, a vytváří nové buňky. Tato jejich schopnost se ale s věkem zhoršuje.

Po podání NR, který je dle jeho slov látkou blízkou vitamínu B3, dvouletým myším se ale jejich zdravotní stav drasticky zlepšil – zlepšila se jejich svalová regenerace a dožily se i vyššího věku.

Podle serveru paralelní studie také odhalily, že lze podobného efektu dosáhnout i u kmenových buněk mozku a kůže. Podle vědců by proto mohlo jít o průlom v regenerativní medicíně. Zatím nebyly sledovány ani žádné vedlejší účinky, ačkoliv výzkum naznačuje, že NR podporuje fungování všech buněk, což by mohlo zahrnovat i ty škodlivé.

Témata:  zdraví vědci kmenové buňky

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy