reklama

Zdražení svých produktů zvažuje náchodský pivovar Primátor, který je největším v Královéhradeckém kraji. Ředitel pivovaru Josef Hlavatý dnes ČTK řekl, že by k tomu mělo dojít ještě letos. "Zdražovat budeme, otázka je odkdy a o kolik. Určitě to ale nebude k 1. říjnu," řekl Hlavatý. Podle něj to souvisí s rostoucími náklady. "Zvažujeme, že do konce roku přistoupíme k úpravě cen. Klíčové suroviny letí nahoru, nevíme ale ještě, jaké budou ceny sladu, chmele, takže vyčkáváme. Mělo by jít o zdražení v řádech desítek halířů. Zdražení u silnějších piv je zpravidla vyšší a u slabších nižší," řekl Hlavatý. Náchodský pivovar se profiluje jako výrobce speciálních piv. Jeho výstav se pohybuje nad hranicí 130.000 hektolitrů ročně.

Rodinný pivovar Bernard v Humpolci, který je největším výrobcem piva na Vysočině, počítá se zvýšením cen v nejbližších týdnech a měsících. Podle mluvčího pivovaru Zdeňka Mikuláška to bude kvůli rostoucím nákladům způsobeným situací na trhu. "Nedostatek sladovnického ječmene, špatná úroda chmele, nárůst mezd," řekl dnes ČTK k důvodům zdražení. Mikulášek dále uvedl, že v jakém termínu a v jaké výši zdražení bude, zatím nebylo stanoveno.

Problém s rostoucími náklady řeší také brněnský pivovar Moravia. "Pravděpodobně nás zdražení čeká také. Nejspíš se dotkne lahvového piva, sudového nejspíš zatím ne, jasněji bude tak za měsíc," řekl ČTK vrchní sládek pivovaru Jan Grmela. Zdražování by se podle něj mělo pohybovat v jednotkách korun.

Ceny piva prodávaného v obchodech při slevových akcích zřejmě příští rok zvedne Budějovický Budvar. Ředitel Budvaru Petr Dvořák ČTK řekl, že nejde reakci na zdražení cen piv Plzeňského Prazdroje, ale o následek toho, že ceny v takzvaných promočních akcích byly příliš nízké.

O případném zdražení zatím nerozhodl pivovar Svijany, který je největším pivovarem v Libereckém kraji. "Analyzujeme situaci a čekáme na výsledky jednání o cenách surovin," řekl na dotaz ČTK Luboš Spálovský, mluvčí společnosti, která patří do desítky největších pivovarů v zemi.

S případnou úpravou cen vyčkává také přerovský pivovar Zubr. "Ohledně cenové strategie pro rok 2019 zatím nebylo rozhodnuto, řekl ČTK ředitel pivovaru Tomáš Pluháček.