Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi pomůžou Sýrii v obnově? Účast na veletrhu v Damašku ohlásilo 19 českých firem

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Praha - Účast na letošním mezinárodním veletrhu v Damašku ohlásilo 19 českých společností, což představuje zhruba dvojnásobek ve srovnání s loňským rokem. Na svých internetových stránkách o tom informovala syrská agentura SANA.

Veletrh ve čtvrtek slavnostně zahájil syrský premiér Imád Chamís, pro návštěvníky bude výstava otevřena do 15. září. Podle premiéra představuje veletrh jednu z nejdůležitějších cest, kterou se syrská vláda snaží kontaktovat spřátelené země, aby jim představila investiční příležitosti v Sýrii.

Česká ministerstva podle agentury SANA vyjádřila podporu vytvoření přímých kontaktů se syrskými institucemi a podniky s cílem diskutovat o obchodní a investiční spolupráci. V Sýrii si Česko drží vliv díky ambasádě, kterou v Damašku zachovalo jako jedinou ze zemí EU. Kromě toho je Sýrie v posledních letech jedním z největších příjemců české humanitární pomoci.

Mluvčí Hospodářské komory ČR Miroslav Diro ČTK sdělil, že české firmy by se mohly podílet na obnově válkou zničené Sýrie. V následujících letech podle něj bude tato země potřebovat pomoc prakticky ve všech sektorech, zejména při obnově infrastruktury. Jedná se například o rekonstrukci železniční, silniční a letištní infrastruktury, o dodávky lokomotiv, zemědělských strojů, malotraktorů či výrobních linek v oblasti mléčné výroby. Vysoká poptávka bude po čističkách odpadních vod, zdravotnickém vybavení a výrobcích farmaceutického průmyslu, uvedl Diro.

Hospodářská komora chce podle mluvčího spolu s českými firmami navázat na tradici intenzivních obchodních vztahů a realizovaných projektů v Sýrii. Připravuje mimo jiné návštěvu českých podnikatelů v Sýrii, jakmile to situace v konfliktem zničené zemi umožní. Diro také upozornil, že Sýrie patřila k nejbližším spojencům Československa v oblasti Blízkého východu a že ČR má dodnes v Sýrii dobré jméno.

Témata:  Sýrie hospodářská komora firmy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy