Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poplach ve Sněmovně: Schwarzenberg upadl v jednacím sále, jela pro něj sanita

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Doyena Sněmovny Karla Schwarzenberga (TOP 09) postihla při dnešní schůzi dolní parlamentní komory zřejmě nevolnost a upadl. Poslanci kvůli tomu přerušili asi na deset minut jednání. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek ubezpečil zákonodárce, že indispozice osmdesátiletého exministra zahraničí není vážná. Schwarzenberg podle svých stranických kolegů upadl, ale byl při vědomí. Sanitka poslance převezla do nemocnice.

Z jednací síně odešel Schwarzenberg, který má v poslední době problémy s klouby, sám. Po příjezdu záchranné služby se odebral v doprovodu lékaře do přilehlé kanceláře předsedy Sněmovny. Poslanci Helena Langšádlová (TOP 09) a Marek Výborný (KDU-ČSL) novinářům popsali, že Schwarzenberg upadl a není jasné, zda nezakopl. Nebyl však v mdlobách.

Zhruba po čtvrthodině, kterou strávil v kanceláři, Schwarzenberg v doprovodu záchranářů sám opustil budovu Sněmovny.

Mluvčí záchranné služby Jana Poštová ČTK sdělila, že záchranná a lékařská posádka do Sněmovny dorazila sedm minut po tísňovém volání. "Záchranná služba osmdesátiletého muže důkladně vyšetřila. Šlo o standardní vyšetření, natočili jsme EKG a zavedli žilní vstup," popsala Poštová. Sanitka ho poté převezla do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích.

V roce 2009 zkolabovala ve Sněmovně tehdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. I tehdy kvůli tomu poslanci přerušili schůzi. Ošetřil ji poslanec David Rath.

V únoru 2004 zkolaboval ve Sněmovně při jednání poslaneckého klubu ČSSD někdejší premiér Vladimír Špidla, tehdy mu bylo 52 let. Ihned ho ošetřili pracovníci sněmovní lékařské služby a záchranné služby, ještě tentýž den podstoupil vyšetření v Ústřední vojenské nemocnici a poté byl propuštěn. Špidla na pár dní zrušil pracovní program a odpočíval doma.

Témata:  Karel Schwarzenberg Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy