Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostrá debata v ČT: V Německu nemohou ženy nosit krátké sukně? Většího blba jsem neviděl

Česká televize
Česká televize
Foto: Česká televize

Praha - V úvodní reportáži zaznělo, že kriminalita klesá, ekonomika roste a přesto to řada jednotlivců ve Švédsku zřejmě nijak nepociťuje. I proto ve víkendových volbách posílili krajně pravicoví Švédští demokraté. O výsledku voleb i o situaci v Evropě diskutovali místopředseda lidovců Jan Bartošek, šéf bezpečnostního výboru a poslanec SPD Radek Koten a někdejší ministr pro lidská práva a aktivista Michael Kocáb.

Podle Bartoška sice krajní pravice posílila, ale rozhodně není možné ji označit za vítěze. Podle něj je tento trend pozorovatelný všude v Evropě. Koten ale poukázal na to, co se ve Švédsku děje. V Malmö se podle něj běžně střílí a řádí tam gangy. Navíc tam prý existují oblasti, kam se večer bojí i policie. A proto lidé, kteří mají strach, volí tak, jak volí. Důvod spatřuje v dosavadní migrační politice. „Bohužel se to v tom Švédsku naprosto vymstilo,“ vysvětluje.

Kocáb si pak pochvaloval vítězství sociálních demokratů. „Podle mého to dopadlo velmi dobře, Obával jsem se, že to dopadne jinak,“ podotkl Kocáb.

Koten ale poukazoval na to, co se v tuto chvíli děje v Německu, zmínil konkrétně Chemnitz. Podle něj tam dříve mohly chodit ženy večer po ulici v krátké sukni a tričku nic se nedělo. „Dneska už si to nikdo nedovolí,“ uvedl s tím, že na vině jsou i média.

„Kdyby informovala naprosto pravdivě o tom, co se tam děje, kdyby orgány, které to mají na starosti, řekly - ano, došlo tady k tomu a tady k tomu a bude se to řešit, tak ti lidé by třeba do ulic nevyšli. Jenže se stává stereotypem, že se ty věci neřeší a naopak se zamlčují. Ten, kdo se náhodou postaví proti tomu, aby se tam vraždili denně nebo týdně lidé, - vezměte si to, jak chcete, protože v Německu už je to několikátý příklad - tak bohužel potom už je to omrzí a vyjdou do ulic a jsou označováni a nálepkováni za extremisty,“ tvrdí Koten.

„Tím, že se budou zamlčovat fakta nebo se budou různě upravovat, tak ty lidi to pobouří. Oni jsou místní a vidí, jak to doopravdy je,“ zdůraznil Koten. Toho se pak podle něj mohou chytit i další extremisté. „To už se pak bohužel nedá zastavit,“ dodal. Zamlčování informací není cesta, přitakal mu Kocáb. Zároveň prý ale chápe důvody, proč to někdo dělá – cílem je většinou zabránit konfliktu. „Ale není to správné,“ přiznává Kocáb.

Koten se pak vrátil k tomu, že v některých okrajových částech měst ve Švédsku střílí z automatických zbraní. Připomněl, že takové zprávy se objevily i v ČT a že to rozhodně není v pořádku. Kdyby se něco podobného dělo v okrajových částech Prahy, také by se to Čechům nelíbilo. „Tam je problém, že ty gangy vyžadují poslušnost vůči Islámskému státu. Na území Švédska. Švédsko si zavařilo na poměrně velký problém.

Český velvyslanec ve Švédsku Jiří Šitler uznal, že existují problematické čtvrti, v nichž většinou žijí migranti. Podle něj ale na sebe většinou střílejí konkurenční gangy a běžného člověka nebo turisty si těchto věcí ani nevšimnou. Švédové podle něj sice tyto věci vnímají, ale není to tak dramatické, jak někteří tvrdí.

Na Kotenova slova na sociálních sítích reagoval i někdejší místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček. „Koten z Okamurovy SPD právě vypráví na ČT24, že ženy v Berlíně nemohou chodit po ulici v tričku a v sukni. Většího blba jsem už dlouho neviděl..!“ postesk si. „Já jsem v tom Německu ob týden a holky tam jsou v naprosté pohodě. Prostudujte si statistiky znásilnění u nás,“ vzkázal Čechům v následné diskuzi.

„Bohužel ho vídám jako předsedu “svého” výboru pro bezpečnost poměrně často. Minule jsem ho po dvou třetinách schůze (probíhající prazvláštním a ubíjejícím samospádem) požádal, aby ji začal řídit,“ přidal se poslanec STAN Vít Rakušan.

Témata:  Švédsko Michael Kocáb Jan Bartošek Libor Rouček Česká televize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy