Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká spořitelna zrušila účet syrské rodině. Tady je důvod

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Česká spořitelna (ČS) zrušila účet syrské rodině, která několik let žije v Česku, důvodem byla zřejmě země jejího původu a prý nebyla schopná prokázat trvalejší vazbu na Českou republiku. Podle mluvčího ČS Filipa Hrubého banka musí respektovat sankce, které mezinárodní společenství uplatňuje proti vládnoucím režimům řady států, například Sýrie, Severní Koreje nebo Íránu.

"Přistupujeme proto velice obezřetně k zakládání nových a vedení stávajících účtů u státních příslušníků těchto zemí, a to zejména u těch, kteří nemají v České republice trvalé bydliště nebo nejsou schopni prokázat trvalejší vazbu k Česku," uvedl Hrubý a doplnil, že při zřizování a vedení účtu u ČS nehraje roli národnost klienta, ale jeho státní příslušnost.

Podle výkonného ředitele České bankovní asociace Pavla Štěpánka banka nesmí poskytnout službu těm, kteří jsou na seznamu lidí a společností, které jsou spoluzodpovědné za násilné represe syrského režimu proti civilní populaci, nebo kteří mají k němu z tohoto seznamu nějakou vazbu. Podle serveru jméno rodiny na tomto seznamu však není.

Syrská rodina s dvěma dcerami bydlí v Česku několik let, přičemž dcery zde studují. Otec dojíždí za prací do zahraničí. Podle zjištění idnes.cz byl účet rodiny u ČS zrušen, protože prý nebyla schopna prokázat trvalejší vazbu na Českou republiku.

Témata:  Česká spořitelna banky Sýrie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy