reklama

Jednačtyřicetiletý muž v letech 2011 až 2012 podle policie postupně vylákal peníze od tří mužů ve věku 51 až 66 let pod smyšlenkou, že jim je zhodnotí při svých údajných obchodech s hutním materiálem na Trutnovsku, v jednom případě šlo o nákup pozemku. Na jednu z vylákaných půjček téměř 1,2 milionu korun podle policie sliboval výnos ve výši 48 procent za dva měsíce, jindy výnos ve výši 36 procent.

"Postupoval podle téměř shodného scénáře. Na schůzkách s poškozenými, se kterými se znal, vystupoval jako jednatel společnosti s předmětem podnikání výroba a prodej drátěného programu se sídlem na Náchodsku," uvedla Burýšková.

Podle policie na získané peníze poškozeným vystavil i směnky s termínem splatnosti a přislíbil vrácení peněz, což neučinil. "Když se jeden z poškozených dožadoval vrácení svých financí, jednatel jej uklidňoval smyšlenou legendou o právě probíhajících obchodních kontaktech v Itálii. Půjčené peníze do obchodu se železem nevložil, naopak je použil pro svoji potřebu," uvedla Burýšková.

O případu se policie dozvěděla poté, co jeden z poškozených v roce 2016 zemřel. Během dědického řízení vyšly najevo okolnosti o podezřelých transakcích na účtu zemřelého ve výši 17,9 milionu korun. Notářka pak loni informovala policii.