Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Reorganizace policie by mohla být finální rána pro koalici. Pelikán uvažuje o rezignaci

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Návrh na reorganizaci policie může být dalším z mnoha sporů, které zmítají vládní koalicí. Babišovo ANO požádalo o dohadovací jednání, kterého by se měli zúčastnit i státní zástupci. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán je proti změnám u policie a uvažuje o rezignaci.

"Na dnešním jednání předsedů koaličních stran nebyl požadavek ANO na stažení plánu ministerstva vnitra vyslyšen, řekl před Strakovou akademií Babiš.

"Reorganizace může vést ke ztížení, neřkuli k zastavení vyšetřování závažných kauz korupce a hospodářské kriminality," řekl Pelikán novinářům a dodal, že z toho mají obavy i státní zástupci.

Pelikán upozornil, že se mu dnes nedostalo vysvětlení například toho, proč se změna má odehrát náhle k 1. červenci. "Na nás to dělá dojem účelové reorganizace, jejímž skutečným cílem je potrestat Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) za to, že je skutečně nezávislý a vyšetřuje ty věci bez ohledu na to, kam se hnou," uvedl Pelikán.

"Jsem pořád přesvědčen, že reorganizace v téhle podobě neprojde, pokud by to nastalo, pak opravdu budu zvažovat, co dál, protože já bych pak obtížně dokázal nést zodpovědnost za protikorupční boj," dodal.

Policejní prezident Tomáš Tuhý dnes oznámil, že policie chce vybudovat Národní centrálu proti organizovanému zločinu, v níž by bylo pět speciálních oddělení.

Jak by mělo koaliční jednání dál vypadat, Babiš novinářům neřekl. Premiér Bohuslav Sobotka dnešní jednání vlády opustil před jeho skončením kvůli schůzce se slovenským premiérem Robertem Ficem. Předseda vládní KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl bez bližších podrobností, že šéfové stran dnes dostali o slučování informaci.

Témata:  koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL Robert Pelikán Policie ČR

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy