Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K volbám zatím přišla desetina voličů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Zhruba desetina voličů si dnes přišla vybrat místní zastupitele v prvních dvou hodinách po otevření volebních místností. Účast je podobná jako při minulých komunálních volbách před čtyřmi lety. O volbu senátorů je menší zájem než o obsazování radnic. Vyplývá to z vyjádření volebních komisařů oslovených ČTK. Vyšší zájem zaznamenali tradičně v menších obcích, ale také v některých pražských obvodech a na některých místech Moravskoslezského a Plzeňského kraje, kde byla až pětinová. Nižší než při volbách v roce 2014 byla naopak v Hradci Králové nebo ve Zlíně.

Volební komise zatím žádné vážnější problémy z hlasování nezaznamenaly.

V hlavním městě byla největší účast v Praze 11 a 4, kde se vyšplhala na 15 procent. V dalších městských částech se pohybovala kolem průměrných deseti procent, v Praze 14 pak pouze na sedmi procentech.

Ve středních Čechách se účast většinou pohybovala mezi devíti a 12 procenty. Vyšší byla v Benešově a Kolíně, Nymburk s Mladou Boleslaví a Rakovníkem hlásily zhruba 11 procent, Beroun deset, Kladno 9,5 procenta a Příbram necelých devět procent.

V Libereckém kraji si přišlo vybrat zastupitele kolem deseti procent voličů, podobně jako v Pardubickém kraji, kde však byl místy zájem jen pětiprocentní. V Hradci Králové se volební účast pohybovala kolem 13 procent, což ale bylo také méně než před čtyřmi lety.

V Plzeňském kraji hlasovalo od zhruba 12 do 20 procent voličů, řekl ČTK Jan Nový z krajského úřadu. Podobně v okrscích Moravsloslezského kraje zaznamenali podle krajské mluvčí Nikoly Birklenové účast od devíti do 20 procent. Naopak ve Zlíně byla účast pouze sedmiprocentní na rozdíl od zbytku kraje, kde byla jedenáctiprocentní.

Volební účast na Vysočině se nejčastěji pohybovala v rozmezí od deseti do 15 procent. Desetiprocentní byla i v Olomouckém kraji. Spíše pod deseti procenty se pohybovala účast byla v jižních Čechách, v Ústeckém kraji mezi devíti a 12 procenty. V Karlových Varech přišlo hlasovat mezi pěti až deseti procenty lidí, v malých obcích byla účast mírně vyšší.

Témata:  Komunální volby volby Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy