Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát by měl hájil i podnikatele. Hospodářská komora dopúoručila některé kandidáty

Vladimír Dlouhý
Vladimír Dlouhý
Foto: Reprofoto

Aby byl Senát vyvážený, musí v ní být podle prezidenta Hospodářské komory České republiky i lidé reprezentující zájmy podnikatelské veřejnosti. Proto dnes šéf komory vyjádřil v tiskové zprávě zaslané ČTK osobní podporu pro druhé kolo senátních voleb těm kandidátům, kteří podle něj budou dobře reprezentovat zájmy podnikatelů.

Jmenovitě to jsou Libor Lukáš, profesí stavař se specializací na dopravní infrastrukturu kandidující ve Zlíně, Pavel Karpíšek, podnikatel a předseda představenstva Regionální hospodářské komory Plzeňského kraje kandidující v Rokycanech, dále hudebník, podnikatel a majitel Radia Faktor Ladislav Faktor kandidující v Českých Budějovicích a Jaroslav Zeman, majitel společnosti Detoa kandidující v Jablonci nad Nisou.

"Má-li být Senát Parlamentu České republiky skutečně účinnou pojistkou parlamentní demokracie a silou vyvažující různé zájmy občanů, musí v něm působit i pracovití, osvědčení a vysoce důvěryhodní lidé ochraňující zájmy byť i těch nejmenších živnostníků," uvedl Dlouhý.

Bývalý zlínský hejtman Libor Lukáš, který kandiduje za Stranu soukromníků ČR, získal v prvním kole senátních voleb 27,21 procenta hlasů. Do druhého kola postoupil s nynějším lidoveckým senátorem Patrikem Kunčarem, jenž dostal 33,39 procenta hlasů.

V Rokycanech se z prvního kola vítězný Karpíšek (ODS) utká s Miladou Emmerová (ČSSD), pro kterou hlasovalo 15,79 procenta voličů. Karpíšek získal 28,55 procenta hlasů.

V Českých Budějovicích postoupili Faktor jako nezávislý kandidát se 41,05 procenta hlasů a dosavadní senátor Jiří Šesták (STAN) s 27,28 procenta voličů.

V Jablonci nad Nisou se dosavadní senátor Jaroslav Zeman (ODS) utká s právničkou Michaelou Tejmlovou (Senátor 21). První kolo vyhrál Zeman s podporou 34,31 procenta hlasů, Tejmlová dostala 22,21 procenta hlasů.

Druhé kolo senátních voleb se koná tento pátek a sobotu.

Témata:  Vladimír Dlouhý Praha Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:58

Stoltenberg: NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně v jiných zemích

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy