reklama

"Za sebe mohu potvrdit, že jsem skutečně několikrát dostala příkaz: natoč anketu s lidmi o uprchlících, ale chceme jen negativní reakce. Nebo ve stand-upu řekni, že lidi uprchlíky v obci nechtějí a mají z nich strach, aniž by si to někdo před tím ověřil," řekla serveru.

"V jednom případě, kdy se ale téma netýkalo uprchlíků, mi dokonce vedoucí vydání ostře nařídil, abych příspěvek natočila tak, aby z něj jedna strana sporu vyšla špatně. Když jsem namítla, že o tom ještě nemám dost informací, že musím se zainteresovanými lidmi nejdřív mluvit a pak uvidím, odpověď zněla: ne, uděláš jak jsem řekl a tak to bude. Jinak si to od tebe nevezmu," popisuje další situaci.

Potvrdila také informací o dění uvnitř TV Prima, respektive o dvou poradách ze 7. září 2015: "Část redakce, ta která se uprchlickou krizí zabývá nejvíc, se odebrala do jiné místnosti, kde mělo být vedením naplno řečeno, že uprchlíci jsou zlo a hrozba a tak o tom bude Prima taky informovat. Čili – zrušili novinářský kodex," uvedla.

Podle ní začala v redakci fungovat autocenzura ve stylu "tohle téma nebudu navrhovat, protože to stejně neprojde." Přístup k tématu podle ní není černobílý, je to spíš takových padesát odstínů šedi.

Server díky několikaměsíční práci získal informace i důkazy potvrzující, že vedení televize Prima spolu s vedením redakce zpravodajství dlouhodobě prosazují, aby byla uprchlická tématika prezentována především jako hrozba, problém a krize. Zpracoval také analýzu zpravodajských relací, která tato tvrzení údajně dokazuje.

"Zatímco v prvním sledovaném období (1.8 – 7.9. 2015) bylo zpráv s pozitivním vyzněním ve vztahu k uprchlíkům 9 %, neutrálních 53 % a negativních 27 %, v druhém období (7.9 . – 30.9. 2015) to bylo jinak. Pozitivně laděné zprávy nebyly žádné, neutrálních bylo 27,6 % a negativních 72,4 %," uvedl Hlídací pes.