Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Směsice nejkvalitnějšího zrna a obyčejných plev. Zemanovo udílení cen je tragikomické, píší média

Udělování státního vyznamenání
Udělování státního vyznamenání
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Udílení státních vyznamenání kamarádům prezidenta Miloše Zemana je tragikomické a vede k poklesu významu ocenění. Vedle osobností, které si vyznamenání opravdu zaslouží, vyvolává ocenění některých dalších lidí přinejmenším hluboké rozpaky. V dnešních komentářích k nedělnímu udílení vyznamenání na Pražském hradě to píší české deníky.

"Seznam těch, které k letošnímu 28. říjnu ocenil prezident Zeman, je v podstatě takové tragikomické čtení. Vedle vojáků, kteří položili život ve službě, odbojářů, vědců a lékařů tvoří výběr laureátů z kulturní a umělecké sféry vskutku pozoruhodnou sestavu, které vévodí komunistický básník. V jeho záři bledne i hvězda Michala Davida," píše se v komentáři Lidových novin.

Komentátor Hospodářských novin (HN) označil udílení vyznamenání za "zemanovskou směsici nejkvalitnějšího zrna a obyčejných plev". "Vyznamenání úctyhodných osobností bylo v reálném čase devalvováno omedailováním ordinérních osob, pro jejichž ocenění se v zákoně o státních vyznamenáních hledá důvod opravdu těžko," píše. Ocenil ale prezidentův projev, který udílení vyznamenání předcházel.

Mladá fronta Dnes (MfD) v komentáři lituje, že se ani letos nepodařilo využít k zakopání příkopů mezi Zemanem a jeho kritiky. "Ti, kdo ostentativně trhali pozvánky, se snížili na Zemanovu úroveň. A prezident se snížil na úroveň těch, kdo používají největší oslavu státu jako politický klacek," uvádí deník.

Někteří lidé navržení na vyznamenání řády od Zemana podle MfD odmítají, ale tím se jen posiluje začarovaný kruh. "Aby si nenabíhal na vidle, musí Hrad o to víc hledat nominanty jen mezi lidmi duševně spřízněnými, eventuálně bezpečně mrtvými. Což odradí další a další na jevišti i v hledišti," píše komentátor.

Okruh dekorovaných se tak bude dál zužovat na lidi blízké Hradu. "Váha nejvyšších státních metálů se smrskne na Zemanovu osobní pochvalu, kterou slušný člověk odmítá ani se jejího udílení neúčastní," doplňuje.

Témata:  28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Miloš Zeman prezident ČR státní vyznamenání média

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy