Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO opět posiluje, TOP 09 také. Okamura se svou stranou těsně nepřekročí 5 procent

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Aktuálně nejsilnější vedoucí hnutí ANO oproti minulému měsíci posílilo o jeden procentní bod a v červnu by mu dalo hlas v hypotetických sněmovních volbách 23,6 % voličů. Ukázal to nový průzkum agentury SANEP.

Druhá ČSSD, která by aktuálně získala podporu 18,2 % voličů, ve srovnání s květnovým šetřením společnosti SANEP naopak oslabila, a to o dvě desetiny procentního bodu.

Oproti minulému měsíci nedošlo z pohledu voličů k žádným zásadním událostem, a tak ani volební preference nevykazují žádné zásadní výkyvy. Nicméně za primární hybatele voličských nálad lze nadále považovat pro a proti uprchlickou problematiku, která se transformovala do otázek spojených s EU a do protiruských a protiamerických nálad, do nichž lze zahrnout i pro a proti zemanovské diskuse. Poněkud upozaděna je kauza Andreje Babiše „Čapí hnízdo", a to díky kauze „Altner" sociálních demokratů.

Třetí nejsilnější stranou je v i v červnu KSČM, která se těší přízni 14,2 % voličů. Čtvrtou nejsilnější stranou by se v červnu stala s podporou 11 % voličů ODS.

Pátou stranou, která by v červnu překročila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do dolní sněmovny Parlamentu ČR, by byla TOP 09 s podporou 6,5 % voličů. TOP 09 by si tak oproti květnu polepšila o čtyři desetiny procentního bodu.

Lidovci se aktuálně těší přízni 6,1 % voličů, což je o jednu desetinu procentního bodu méně, než ukázal průzkum společnosti SANEP v minulém měsíci.

Jiná politická strana či hnutí by aktuálně nepřekročila pětiprocentní hranici. Těsně pod pětiprocentní hranicí by v červnu skončila se ziskem 4,9 % hlasů strana Tomio Okamury SPD, která aktuálně těží zejména z problémů svého největšího konkurenta kterým je strana Úsvit-NK, ale i z dlouhodobého postoje k otázkám uprchlické problematiky. Strana Tomio Okamury rovněž sbírá i protestní hlasy voličů, kteří jsou v otázkách právě uprchlické problematiky a postojů ve vztahu k EU nespokojeni s postojem vládní ČSSD.

Pěti procentní hranici atakují i Svobodní s aktuálním ziskem 4,6 % voličů, kteří nadále mírně posilují a jsou pro pravicové voliče jistou alternativou na pravicovém spektru.

Piráti se aktuálně těší přízni 3,8 % voličů. Strana Úsvit-NK aktuálně získala podporu 2,1 % hlasů, což je oproti minulému měsíci další pokles o sedm desetin procentního bodu. Starostové a nezávislí se pak aktuálně těší podpoře 0,5 % voličských hlasů.

Témata:  volební preference průzkumy protext volby

Aktuálně se děje

13:05

V části Prahy neteče voda. Na opravě havárie se pracuje

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Hokej, ilustrační foto

Po Finech a Norech Češi porazili Dány 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu.