Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Reorganizace policie je připravená politická akce, poznamenal předseda Senátu Štěch

Milan Štěch, předseda Senátu ČR
Milan Štěch, předseda Senátu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) není současná napjatá situace kolem reorganizace policie důvod pro vyvolání vládní krize či předčasných voleb. Nicméně rezignace Roberta Šlachty ho znepokojila.

Štěcha překvapilo, že informace o možné reorganizaci policie vzešla právě z hnutí ANO. "Toto vyhrožování nebo tyto kroky, které byly učiněny jednostranně nejsou adekvátní," řekl dnes ČTK a iDnes.cz Štěch. Podotkl, že ČSSD mohla vyvolat krizi třeba kvůli zastavení čerpání evropských dotací na dopravní stavby. Politici by ale problémy měli řešit, ne zveličovat, míní Štěch.

Připadá mu, že "to opravdu byla připravená akce, nechci říci, jaká, to se ještě uvidí". "Myslím si, že v době, kdy žádné rozhodnutí nepadlo, učinit kroky protestní - to u nás nebývá zvykem a myslím si že to není ani na místě," poznamenal k rezignaci Šlachty.

"Myslím, že tu situaci posunul (Šlachta) do obecně politické úrovně," řekl. Zatím žádná činnost končícímu šéfovi ÚOOZ podle Štěcha znemožněna nebyla. "Nerozumím tomu, jestli to není nějaký manévr, který má vytvořit nějaké politické klima," dodal.

Na twitteru se dopoledne ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) pustil do slovní výměny s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), který se podivil, jak ministr vnitra analyzoval. "Analýza reformy policie má plných pět stran. Kluci to asi psali celou noc. A vyšla tak, jak to nikdo nečekal: neohrozí živé kauzy," uvedl Babiš na twitteru.

Chovanec reagoval poznámkou, že v novinách četl o "korupci Agrotecu, čachrech kolem Čapího hnízda" a řadě trestních oznámení. "Dost důvodů vlámat se do policie, že?!", uzavřel.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jednoznačně odmítá snahy ANO politizovat a destabilizovat policii, protože to narušuje principy demokratické dělby moci a zasahuje to do fungování právního státu.

Témata:  Milan Štěch Policie ČR Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy