Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chystáte se na výlet? Dejte pozor, Polsko od 22. listopadu do 16. prosince obnoví kontroly

Polská vlajka
Polská vlajka
Foto: Pixabay

Polsko od 22. listopadu do 16. prosince obnoví kontroly na svých hranicích. Dnes o tom informovala mluvčí pohraniční stráže pro oblast Poodří Joanna Konieczniaková. Polsko, které patří do schengenského prostoru bez hraničních kontrol, v té době v Katovicích pořádá klimatickou konferenci OSN.

Příslušné nařízení podepsal polský ministr vnitra Joachim Brudziński. Konieczniaková uvedla, že kontroly budou namátkové a na dálnicích vybraná vozidla pohraničníci nasměrují na odpočívadla. Cizinci cestující do Polska u sebe musí mít cestovní pas nebo občanský průkaz.

Polsko se rozhodlo dočasně obnovit hraniční kontroly už několikrát. Stalo se tak například v souvislosti s mistrovstvím Evropy ve fotbale v roce 2012 nebo kvůli summitu NATO ve Varšavě v roce 2016.

Polsko se stejně jako Česko, Slovensko nebo Maďarsko stalo součástí schengenského prostoru v prosinci 2007.

Témata:  Polsko hranice Česká republika

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.