reklama

"Neomezená virtuální svoboda a anonymita má i na sociálních sítích právní rámec a hranice. Svým příspěvkem či jen komentářem můžete naplnit skutkovou podstatu hned několika paragrafů trestního zákoníku," uvedli policisté na facebooku. Za některé z těchto trestných činů přitom hrozí výrazné postihy. Až na osm let do vězení může jít člověk, který na internetu někoho křivě obviní.

I další trestné činy mají zvýšenou sazbu, pokud člověk při jejich páchání použije veřejnou počítačovou síť. Přísněji trestní zákoník postihuje pomluvu, hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob a podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

Policisté pak mohou účastníky diskusí na sociálních sítích podle svých slov stíhat také za poškození cizích práv, šíření poplašné zprávy, podněcování k trestnému činu, schvalování trestného činu nebo projevu sympatií k hnutí směřující k potlačování práv a svobod člověka. Pachatelům za ně v základní sazbě převážně hrozí až dvouleté vězení.

K mediálně známým případům, které se týkají výroků na facebooku, patři kauza bývalého poslance za Věci veřejné Otto Chaloupky. Soudy mu uložily půlroční podmínku za příspěvky o Romech, v nichž mimo jiné napsal, že "lidi jsou na hraně" a může začít "mazec". Chaloupka se marně domáhal vynětí z pravomocí soudů poukazováním na svou politickou funkci.

V minulém roce pak potrestal kladenský okresní soud studenta Davida Šmída, který nenávistně reagoval na příspěvek zpěváka Radka Bangy na jeho facebookovém profilu. Za přečin projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka dostal mladík 100 hodin veřejně prospěšných prací. Ústecký soud zase potrestal deseti měsíci vězení s podmíněným odkladem na dva roky matku zmizelé Michaely Patricie Muzikářové Evu za propagaci nacismu. Žena vystupovala na síti Facebook pod přezdívkou milenky Adolfa Hitlera Evy Braunové a sdílela nacistické příspěvky.