Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zpráva BIS vyvolala poprask. Sejde se kvůli ní i vláda

BIS
BIS
Foto: www.bis.cz

Vláda v lednu speciálně zasedne k tématu informací z výročních zpráv tajných služeb. Novinářům to po dnešním jednání vlády řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Bezpečnostní informační služba (BIS) a Vojenské zpravodajství (VZ) v dnes vydaných zprávách upozornily mimo jiné na rozsáhlé špionážní aktivity Ruska a Číny v Česku. Ministři by na zvláštním zasedání měli sdělit, jaká dělají protiopatření, uvedl Babiš.

Premiér uvedl, že se informacemi od tajných služeb zabývá Bezpečnostní rada státu (BRS). "Není to nic nového, v minulosti se o tom mluvilo," reagoval na dotaz ohledně informací, které dnes přinesly zprávy BIS a VZ. Bezpečnostní rada má naplánované nejbližší pravidelné zasedání na čtvrtek ráno.

Ministři by na zvláštním zasedání kabinetu měli informovat, jaká udělali opatření. "Aby nebyla ohrožena bezpečnost a ekonomické zájmy státu," konstatoval Babiš.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil v tiskovém prohlášení uvedl, že zpráva BIS je alarmující. "Potvrzuje sílící aktivitu ruských i čínských agentů v Česku a fakt, že předchozí vláda Bohuslava (ČSSD) Sobotky téma dlouhodobě zanedbávala," uvedl. Podle Pospíšila by se měla vláda informacemi neprodleně zabývat a okamžitě svolat BRS.

Témata:  BIS (Bezpečnostní informační služba ČR) vláda Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy