reklama

V plánu je například kontrola hospodaření Generálního ředitelství cel, závěrečného účtu ministerstva kultury za letošní rok nebo peněz na protipovodňová opatření. "Pro příští rok počítáme kromě aktuálních a citlivých oblastí, jakými jsou například obrněná technika armády nebo opravy a údržba silničních mostů, i s tématy, kterých jsme se dosud příliš nedotkli. Podíváme se třeba na budování kybernetické bezpečnosti, na peníze vynaložené na členství České republiky v mezinárodních organizacích nebo na to, jak se zachází s majetkem propadlým nebo zabaveným v trestním řízení," uvedl prezident NKÚ Miloslav Kala.

Například ministerstvo obrany loni vynaložilo na investice 6,3 miliardy korun. Z toho armáda dostala 4,1 miliardy korun a bezpečnostní složky ozbrojených sil miliardu. Ministerstvo dopravy loni vydalo na investice téměř 32 miliard, naprostá většina z toho směřovala do Státního fondu dopravní infrastruktury.

V případě peněz na vzdělávání plánuje NKÚ tři kontroly. V první z nich se bude týkat peněz na vzdělávání zdravotnického personálu, druhá na vysokoškolské vzdělávání vojáků nebo příslušníků bezpečnostních složek a třetí na evropské dotace na inkluzi.

Pro příští rok má mít NKÚ v rozpočtu téměř 900 milionů korun. Z rozpočtu bude hradit také stavbu svého nového sídla, protože dosud sídlí v pronajatých soukromých prostorách. Na stavbu nového sídla má jít v příštím roce 309 milionů korun. Podle dřívějších údajů by měly celkové náklady představovat 689 milionů korun. Kontroly hospodaření se dočká také Vězeňská služba.

NKÚ je ústavní instituce, která má na starosti kontrolu nakládání s penězi a majetkem státu. Vyjadřuje se ke státnímu závěrečnému účtu a dohlíží také na plnění státního rozpočtu. Vláda v tomto týdnu podpořila rozšíření jeho kontrolních pravomocí na obce a kraje nebo například na veřejné vysoké školy. Dosavadní pokusy o rozšíření pravomocí byly zatím neúspěšné.