reklama

"Už tu nejde o úvahy, kam patříme. Jde o vystoupení vrchního velitele ozbrojených sil, jímž zpochybnil zahraničněpolitické a bezpečnostní ukotvení České republiky jako spojence," uvedl Fischer v tiskovém prohlášení.

Vedle Zemanova kritického stanoviska k výroční zprávě BIS za loňský rok zmínil také prezidentův rozhovor pro ruskou televizi NTV, v němž se mimo jiné opět postavil proti protiruským sankcím a vrátil se k aféře kolem Ruskem vyvinutého armádního jedu novičok, s nímž byl v březnu ve Velké Británii spáchán pokus o vraždu bývalého ruského dvojího agenta Sergeje Skripala.

Fischer oznámil, že se kvůli Zemanovým výrokům sejde tento týden například s Petříčkem a s předsedou sněmovního zahraničního výboru Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Na úterý 18. prosince večer někdejší neúspěšný vyzyvatel Zemana v prezidentské volbě Fischer pozval do Senátu velvyslance členských zemí NATO. "Je třeba jasně potvrdit spojenecký kurz České republiky," dodal.

Podle prezidentova mluvčího se chce Fischer "jenom zviditelnit". "Měl by si už konečně uvědomit, že v této zemi panuje svoboda slova. Kdo ji popírá, je přímým ohrožením demokracie," napsal ČTK.

Zprávu civilní kontrarozvědky, v níž BIS mezi jiným varuje před ruskými a čínskými špiony, kteří působí mimo jiné na velvyslanectvích obou zemí, označil Zeman ve čtvrtek v TV Barrandov za "plácání" a české zpravodajce za "čučkaře".

Podle něj BIS naopak selhává v odhalování islámských teroristů na českém území. Tajná služba v reakci uvedla, že má za sebou úspěšné období, a oznámila, že se jí povedlo rozbít zpravodajskou síť jedné z ruských zpravodajských služeb působících v Česku a ochromit její činnost. O akci informovala BIS zákonné adresáty počátkem roku.