reklama

Prezident Zeman ve Sněmovně před prvním čtením návrh rozpočtu podpořil, ale měl k němu určité výhrady. Týkaly se nedostatečné výše investic a plýtvání. Kritizoval dotace na obnovitelné zdroje energie, nefunkční informační systémy, vysoký počet státních úředníků a výdaje na inkluzi ve školství.

Rozpočet počítá s růstem ekonomiky o 3,1 procenta a průměrnou mírou inflace 2,3 procenta. Nezaměstnanost by měla stejně jako letos zůstat na 2,3 procenta. Na daních chce stát vybrat téměř 770 miliard korun.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) jde o dobrý rozpočet, který zohledňuje priority vlády. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl už v prvním čtení, že jde o rozpočet, který zlepší život občanům a pomůže i podnikatelům a živnostníkům.

Ministryně financí ve Sněmovna zdůraznila, že vládá dává na investice z národních zdrojů téměř 80 miliard, což je nejvíc za posledních deset let. Za hlavní výdajové priority vláda označila zvýšení průměrného starobního důchodu od ledna zhruba o 900 korun a posílení peněz na platy, například učitelů. Mezi dalšími vládními prioritami je navýšení peněz na vysoké školy, sport nebo na investice.

Rozpočet čelil kritice opozice. Vyčítala mu hlavně schodek v době ekonomického růstu nebo nízký objem peněz na investice. Rozpočet nakonec prošel hlasy všech poslanců ANO, ČSSD a KSČM.