Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stojí před zánikem? KSČM, ČSSD A SPD jsou na tom zle, voliči jim mizí jinam

Volby do Poslanecké sněmovny
Volby do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hnutí ANO nadále posiluje a přebírá levicově orientované voliče. Piráti srovnávají krok s ODS, TOP 09 pod pěti procenty. Ukázal to průzkum agentury SANEP.

Mediální útoky na hnutí ANO respektive na jeho předsedu a premiéra Andreje Babiše v kombinaci se sociální politikou přinášejí hnutí ANO nové voliče, a to zejména z levicového politického spektra. Hnutí ANO se aktuálně těší přízni 31,2 % voličů a je zjevné, že Andrej Babiš přebírá voliče KSČM, ČSSD, ale i SPD.

Pokud Andrej Babiš ustojí všechny své kauzy může dojít i k situaci, kdy k hnutí ANO přejde nejmladší část voličského elektorátu KSČM, což by pro tuto stranu znamenalo odchod z Poslanecké sněmovny. Paradoxně tak tichá podpora menšinové vládě hnutí ANO a ČSSD může být počátkem konce KSČM ve vrcholné politice.

Nicméně je důležité zdůraznit, že veřejné mínění rozhodně nelze vnímat jako garantovanou jistotu. V tuto chvíli je však jisté, že Andrej Babiš činí kroky a rozhodnutí, s nimiž se značná část voličů ztotožňuje a kauzy a mediální či opoziční útoky nejsou prozatím natolik zásadní, aby to voliče hnutí ANO odradilo od podpory této straně a zejména jejímu předsedovi Andreji Babišovi.

Aktuální politická situace se vedle vytvoření nejsilnějšího středo-levicového subjektu, kterým se stává hnutí ANO, proměňuje v jasnou konzervativní pravicovou profilaci v podobě ODS, která opět nabírá dech a získává zpět ztracenou pravicovou pozici, k čemuž jí pomáhá i kritika EU. Občanští demokraté aktuálně získali na svoji stranu 16,3 % voličů.

Novodobým politickým fenoménem je ovšem i voličská podpora Pirátů, kteří oslovují zejména mladé voliče, ale i střední věkové kategorie, kteří v Pirátech vidí jakýsi kompromis mezi levicí a pravicí, a zejména pak volbu rovnováhy mezi ztracenou důvěrou v ODS, ale i dalších stran, které se potýkaly s korupčními skandály a nedůvěrou v Andreje Babiše. Do jaké míry si Piráti dokáží svoji pozici třetí nejsilnější strany obhájit je otázkou, ale prostor na domácí politické scéně mají poměrně velký. Piráti mají aktuálně podporu 16,1 % voličů a jejich voličský profit nadále stoupá.

Velkou neznámou je aktuální role SPD, jejíž rétoriku velmi efektivně přebírá Andrej Babiš. SPD může se svojí kritikou EU velmi reálně uspět v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu, ovšem aktuálně se tato strana těší přízni 6,5 % voličů a je zde zaznamenáván pokles voličského zájmu, kdy právě část voličů SPD dává spíše přednost silnějšímu hnutí ANO.

Aktuální politický vývoj ovšem rozhodně nesvědčí jak již zmiňované KSČM, která se propadá stále blíže k pětiprocentní hranici a aktuálně má podporu 5,8 % voličů, tak i tradiční ČSSD, jejíž roli garanta sociálních jistot přebralo hnutí ANO a jejíž voliči se evidentně neztotožňují s prounijní politikou, kterou hájí řada čelních představitelů sociální demokracie. Sociální demokraté se tak aktuálně ocitli se ziskem 5,5 % voličských hlasů za KSČM.

Dlouhodobě nevýrazní lidovci mají aktuálně podporu 5,4 % voličů. Budoucnost má nejistou hnutí STAN (5 %) a TOP 09 (4,7 %), která se ocitá pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Nízké volební preference KDU-ČSL, STAN a TOP 09 v kombinaci s doposud neotřesitelnou pozicí hnutí ANO, posilováním ODS a narůstající oblibou Pirátů, vede logicky k úvahám o sloučení slabších politických stran a hnutí a vytvoření tak silnějšího politického subjektu, který by měl větší šance uspět u voličů.

Témata:  volební preference Hnutí ANO ODS volby Sociální demokracie (SOCDEM) KSČM Svoboda a přímá demokracie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy