Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Reorganizace policie je druhý poločas státního převratu, tvrdí Langer. Jak do toho zapadá Babiš?

Ivan Langer
Ivan Langer
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Bývalý ministr vnitra Ivan Langer tvrdí, že chystaná reorganizace policie nebudí příliš profesionální dojem, vystupování olomouckých žalobců v čele s Ivo Ištvanem je ale skandální a nepřijatelné. Považuje ji za státní převrat.

"Je to druhý poločas státního převratu, který před třemi lety (start kauzy Nagygate pod taktovkou Roberta Šlachty a olomouckých žalobců, kvůli níž skončila vláda Petra Nečase) proběhl v režii úplně stejných osob, jako vystupují ve druhém poločase. V té době ještě ten, kdo z toho měl prospěch, byl mimo politiku, zatímco do tohoto poločasu zasahuje. Je to Andrej Babiš a jeho politická divize Agrofertu," prozradil Českému rozhlasu.

Další osoby jsou podle něj stejní lidé ve stejném obsazení: "Vrchní státní zastupitelství Olomouc - pánové Ištvan (vrchní státní zástupce Ivo Ištvan) a Komár (Ištvanův náměstek Pavel Komár), pan Šereda (olomoucký žalobce Petr Šereda), pan Stoklásek (olomoucký žalobce Miroslav Stoklásek) a ÚOOZ ve všech svých rovinách a podobách."

Sloučení elitních útvarů v něm nebudí dojem vysoké profesionality. "Zejména srovnám-li to s tím, jak jsme připravovali před zhruba deseti lety reformu policie jako takové. Na druhou stranu uspořádání, které přinese jednotnou personalistiku, organizační strukturu, metodiku, analytiku, ekonomiku, samo o sobě nemusí být špatné," dodal.

Tvrdí také, že stejný a možná ještě závažnější problém má ÚOOZ v podobě vysokého důstojníka Luďka Vokála, od něhož podle inspekce unikaly informace albánské mafii. "Chce-li někdo oba útvary hodnotit, nechť tak činí objektivně. Dosud zaznívají jen povrchní mediální soudy podle toho, kdo se komu líbí, a kdo ne," podotkl.

Témata:  Ivan Langer Policie ČR Andrej Babiš

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy