reklama

"Zeman bojuje za Huawei proti bezpečnostním institucím českého státu v pořadu na TV Barradov. Médiu financovaném čínskou společností CEFC, jejíž předseda je dosud Zemanovým poradcem. CEFC byla v listopadu u amerického soudu usvědčena z rozsáhlé mezinárodní korupce," napsal ČTK ředitel projektu Sinopsis Martin Hála.

Zeman jmenoval šéfa CEFC Jie Ťien-minga svým čestným poradcem a nevzdal se ho, přestože jméno Jieho figuruje v rozsáhlém korupčním procesu vyšetřovaném v Číně.

"K dovršení vší ironie hájí Zeman Huawei právě ve chvíli, kdy byl v Polsku zatčen šéf prodeje její místní odbočky pro špionáž," doplnil Hála. Polská civilní kontrarozvědka (ABW) v úterý zadržela jednoho Poláka a jednoho Číňana a obvinila je ze špionáže pro čínské tajné služby. V případě čínského občana jde o jednoho z ředitelů polské pobočky čínského telekomunikačního koncernu Huawei, zatčený Polák je někdejší vysoce postavený důstojník ABW. Ke špionáži, za kterou jim hrozí až deset let vězení, se ani jeden ze zadržených nepřiznal.

NÚKIB před Vánocemi upozornil, že používání softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE představuje bezpečnostní hrozbu. Před čínskými špiony v ČR varovala nedávno ve své výroční zprávě za rok 2017 kontrarozvědná Bezpečnostní a informační služba (BIS). Prezident Zeman následně její závěry zpochybnil a tento čtvrtek v televizi Barrandov obvinil ředitele NÚKIB i ředitele BIS, že ohrozili pozici a ekonomické zájmy Česka v Číně.

Sinopsis.cz je projekt Ústavu Dálného východu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a AcaMedia.