Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Nagygate není uzavřena. Nečasová, je opět u soudu

Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1
Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Přesně před třemi lety provedl ÚOOZ razii, která vedla až k pádu vlády. Kauza Nagyová ale stále není uzavřena a hlavní aktérka v pondělí znovu stanula před soudem. Tentokrát v případu zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování Nečasovy bývalé ženy Radky.

Spolu s Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) čelí obžalobě i bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a Ondřej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek. Od Nagyové měli v roce 2012 dostat úkol sledovat ženu premiéra bez vědomí ministra obrany.

Soudní řízení vyšlo přesně na tříleté výročí razie Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na řadě míst včetně Úřadu vlády. Kauza nakonec "položila" i celou vládu a Nečasová se u soudu musí zpovídat ve více případech.

Podle státních zástupců zneužila Nagyová Vojenské zpravodajství pro osobní zájmy. Chtěla tak rozvrátit manželství Nečasových. S expremiérem měla v dané době už osm let poměr, vypověděla už dříve u soudu a vyplývá to i z odposlechů.

Zpravodajci se hájí tím, že Radku Nečasovou nesledovali. Dostali prý pokyn z „nejvyšších míst", aby provedli takzvané kontrasledování. Měli prověřit podezřelý pohyb kolem expremiérovy manželky a bezpečnostní riziko pro stát.

Obvodní soud pro Prahu 1 už obžalované jednou viny zprostil. Loni o tom rozhodla soudkyně Helena Králová, která uvedla, že vliv na výsledek mělo hlavně svědectví Petra Nečase. Ten řekl, že se na zpravodajce obrátil sám a Nagyová jako šéfka kabinetu jen zprostředkovala komunikaci.

Proti rozhodnutí se ale odvolali olomoučtí státní zástupci a pražský městský soud verdikt letos v březnu zrušil. Kauzu vrátil soudu s tím, že Králová "naprosto nekriticky akceptovala obhajobu" čtveřice obžalovaných. Některé důkazy tak musí projednat znovu, další doplnit.

Témata:  kauza Nagygate Jana Nagyová Petr Nečas

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:19

Sunak oznámil výrazné zvýšení podpory pro Ukrajinu

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy