reklama

"Nedošlo ke zrušení česko-čínských konzultací na úrovni ministerstev zahraničí, ale pouze k přeplánování jejich termínu na druhou polovinu února. To potvrdilo jak čínské ministerstvo zahraničí, tak čínská ambasáda v Praze," sdělil ČTK mluvčí Černínského paláce Michal Bucháček.

Před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE varoval před Vánocemi Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Technologie těchto čínských firem podle úřadu představují bezpečnostní hrozbu. Zeman už dřív varoval před odvetou Číny, kterou podle něj pocítí mimo jiné automobilka Škoda nebo investiční skupina PPF.

Prezident v televizi Barrandov řekl, že se pokusí při své dubnové návštěvě Číny situaci zklidnit. Předpokládá, že o věci bude mluvit příští týden i s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Premiér už dříve řekl, že předvánoční varování NÚKIB před technologiemi Huawei a ZTE vládu překvapilo, nebylo opřené o důkazy a úřad ho s nikým nekonzultoval. O absenci důkazů mluvil i Zeman, který opakovaně tvrdě kritizoval úřad pro kybernetickou bezpečnost i Bezpečnostní informační službu (BIS).

Zeman také řekl, že Peking kvůli kauze Huawei odložil bez udání náhradního termínu jednání mezivládní komise pro ekonomickou spolupráci. To se podle něj dotkne minimálně 70 českých firem, jejichž zástupci s ním loni byli v Šanghaji na česko-čínském fóru.