Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do důchodu půjdeme později? Experti mají špatné zprávy

Důchodci
Důchodci
Foto: Pixabay

Český statistický úřad se ve své nové zprávě věnoval úskalím důchodového systému. K udržení funkčního stavu bude podle statistiků zapotřebí zvýšit důchodový věk. Lidé, kterým je dnes pětadvacet let by tak měli do penze odcházet až 67 letech.

Informace přinesl deník Mladá fronta Dnes. Systém, kdy byl postupně posouván věk, v němž mají lidé odcházet do důchodu, zavedla vláda premiéra Nečase. V roce 2017 nicméně Sobotkova vláda zastropovala důchodový věk na 65 letech.

Zákon zároveň stanovil, že bude tato hranice vždy po pěti letech přezkoumána, aby bylo případně možné implementovat potřebné změny. Nyní se Ministerstvo práce chystá předložit vládě zprávu o důchodovém systému.

Zpráva bude vycházet z informací Českého statistické úřadu (ČSÚ), který upozorňuje, že se konstantně prodlužuje doba dožití. Z toho důvodu by i lidé měli odcházet do penze později. Průměrně by v důchodu měli strávit zhruba čtvrtinu svého život (24 až 26 procent). Při současném zastropování a rostoucí délce života by však tato premisa brzy přestala platit.

Podle prognózy ČSÚ by proto dnešní pětadvacátníci měli do důchodů odcházet až v 67 letech. Ministerstvo práce nechtělo bez detailní analýzy sdělit, zda se bude doporučením statistiků řídit. „Z příslušné zprávy pro vládu nevzniká přímá povinnost rozhodnout o změně důchodového věku,“ odpovědělo ministerstvo na dotaz Mladé fronty.

Jak vyplývá z programového prohlášení vlády, zvyšování důchodového věku se zatím nechystá. Na dotaz deníku reagovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Zvyšovat věk odchodu do důchodu nehodlám. Chci, aby lidé, kteří celý život pracovali a přispívali do důchodového systému, měli zasloužený odpočinek ve stáří,“ uvedla.

Česká republika dosud zvyšovala hranici odchodu do penze čtyřikrát. Zatímco dříve byl věk jiný pro muže i ženy, dnes je hranice u obou pohlaví nastavena na 65 let. To platí pro muže i bezdětné ženy narozené v roce 1965. U lidí narozených v roce 1972 a mladších již nebude hrát roli ani počet dětí.

Témata:  důchodci Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Česká republika důchody Český statistický úřad

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy