reklama

Drahoš je přesvědčen, že na výsledku se nakonec nepodepsaly televizní debaty, ale spíše řetězové maily, fake news, které podle jeho slov během asi deseti dnů v lednu dostaly na e-maily asi dva a půl milionu adresátů. „Těch nefér kroků byla hrozná spousta. Necítím se poškozený,“ vysvětloval v pořadu Události, komentáře na České televizi.

„Konstatuji, že takové maily chodily na jižní Moravu, že jsem iluminát, do severních Čech, že sem pustím 800 tisíc migrantů, na Ostravsko, že mě financuje Bakala a tak dále. Ty maily byly velmi profesionálně připravené a dobře vymyšlené z hlediska mého soupeře,“ vypočítával Drahoš s tím, že si ale nestěžuje.

Přímá volba hlavy státu ale podle něj neznamená, že může překračoval ústavu a nectil jejího ducha. „To bych vytýkal také současnému prezidentovi,“ poznamenal s tím, že se na Zemana dívá velmi kriticky. „Máme prezidenta, který ohrožuje z mého pohledu bezpečnost státu tím, že dehonestuje tajné služby, jde i o možné ovlivňování nejvyšších představitelů justice prezidentem a jeho spolupracovníky. Myslím, že to jsou velmi vážné věci, které by prezident v žádném případě dělat neměl. Ať je volený přímo, anebo nepřímo,“ myslí si současný senátor.

Zemanovi, které měl v pátek svátek, pak popřál, aby svoji funkci vykonával výrazně lépe a jinak. „Tak, jak původně sliboval v prohlášení těsně po volbě. On říkal, že už bude jiný, ale není,“ posteskl si Drahoš.

Drahoš Zemana v posledních dnech a týdnech opakovaně kritizoval kvůli jeho výrokům. „Ovlivňovat soudce a hokynařit s jejich funkcemi je v právním státě nejen naprosto neakceptovatelné, ale také protiprávní. Měly by se tím urychleně začít zabývat orgány činné v trestním řízení,“ okomentoval například kauzu údajného ovlivňování soudců ze strany Hradu.

Zastal se také docentů, které Zeman nechce jmenovat profesory. „Souhlasím s postupem Univerzity Karlovy. Jak mají mít občané důvěru ve fungování právního státu, když samotný prezident ignoruje soudní rozsudky?“ uvedl v reakci na zprávu, že univerzita v této kauze zvažuje další správní žalobu.