Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednoduchá operace mandlí se zvrtla a dítěti se poškodil mozek. Nemocnice musí platit

FN Brno, Klinika dětské chirurgie
FN Brno, Klinika dětské chirurgie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Operace mandlí skončila ve Fakultní nemocnici Brno tragicky, dítě je od té doby ve vegetativním stavu. Zařízení musí dle nepravomocného rozsudku zaplatit rodičům odškodné ve výši 10,5 milionu korun.

Případ se stal před šesti lety, kdy tehdy tříletý Matěj podstoupil operaci mandlí. Poté však u něj nastaly pooperační komplikace, které vyústily ve vážné poškození mozku. Chlapec je o té doby ve vegetativním stavu. Nyní je v domácí péči, rodiče na ni měsíčně doplácejí podle jejich právního zástupce Lukáše Prudila přes 50.000 korun.

Podle něj šlo především o několik závažných chyb ze strany nemocnice. Jak uvedl, Matěj nebyl po operaci umístěný na jednotce intenzivní péče, ale na běžném pokoji, ke nefungovala tísňová signalizace.

Soud se vleče od roku 2013, vypovídalo množství svědků i soudních znalců. Rodiče žádali odškodné 20 milionů korun. Nemocnice od začátku vinu popírá. "Vyjadřujeme lítost a účast nad tím, co se stalo Matějovi. Jsme ale přesvědčeni, že k žádnému pochybení ani k žádnému protiprávnímu jednání nedošlo," uvedla právní zástupkyně nemocnice Hana Krejčí.

"Jsme rádi, že soud přihlédl k věcem, které jsme říkali už šest let, že byly špatně a skutečně špatně byly. Bohužel, Matějovi to nepomůže. Ale budeme rádi, když budeme mít klidnější život, bude to přijatelnější pro nás i pro Matěje. Pokud nemocnice přistoupí na tuhle částku a nebude podávat odvolání, tak náš problém by to alespoň částečně vyřešilo," řekl po vynesení verdiktu novinářům Vítek Kocián.

Témata:  Fakultní nemocnice Brno odškodnění

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy