reklama

Štainer ztratil pro výkon funkce motivaci, aktuálně je v pracovní neschopnosti, informovalserver Echo24.cz . Ke stejnému datu končí i generální ředitel celníků Petr Kašpar, který odchod z čela úřadu ze zdravotních důvodů oznámil ke konci května.

„Důvod je prostý, ztráta motivace. Ano, souvisí to jednoznačně s rezignací pana Kašpara," uvedl Štainer, který byl náměstkem pro výkon od loňského ledna. Jeho odchod už potvrdila také mluvčí Generálního ředitelství cel (GŘC) Martina Kaňková s tím, že důvody odchodu nesdělil.

Neoficiálně se spekuluje, že by za jeho koncem mohly být i jiné důvody. Lidové noviny uvedly, že s prací celníků, kteří spadají pod ministerstvo financí, nebyla spokojena jejich nadřízená, náměstkyně Andreje Babiše (ANO) pro daně a cla Alena Schillerová. Ta to ale odmítá, odchod Kašpara i Štainera byl prý doborovlný. „Fungování úřadu je plně zajištěno," sdělila serveru.

Místo generálního ředitele chce Schillerová obsadit od září. Do té doby by úřad měla vést dosavadní zástupkyně generálního ředitele a ředitelka odboru Mezinárodního a vztahů k veřejnosti Vendulka Holá

Ve vedení úřadu na počátku června skončil i dočasný náměstek František Halás. Ten se vrátil na svůj původní post a povede tak Celní úřad pro Královéhradecký kraj. Podle mluvčí GŘC skončila doba, po kterou byl do funkce pověřen.