reklama

Premiér Andrej Babiš mluvil o podpoře sportu ve svém dopoledním projevu. Zvlášť hokej, který je naším národním sportem, je třeba dát do pořádku. „Dlouho jsme nic nevyhráli. Jsou to emoce, je to Nagano,“ řekl Babiš. Odpoledne se pak dostal ke slovu i vládní zmocněnec pro sport, mimochodem olympijský vítěz právě z Nagana Milan Hnilička.

„Jsem rád, že si hnutí ANO vzalo sport pod svá křídla a vrátilo mu význam,“ začal bývalý hokejový brankář své vystoupení. Mluvil o potřebě vychovat nové Jágry, Nedvědy, Ledecké a Sáblíkové, ale i o zlepšení přístupu běžných občanů ke sportu.

Nic však nepůjde bez trenérů a bez rodičů, proto mluvil Hnilička i o možných opatřeních, kterými chce rodičům malých sportovců ulevit. Hovořil třeba o daňových úlevách nebo placeném volnu v době různých sportovních kempů a soustředění.

Probíhající válka mezi státem, který ve sporu reprezentuje hlavně ministerstvo školství, a svazy a kluby musí podle Hniličky skončit. Důležité jsou podle něj investice do sportovní infrastruktury. Premiér Babiš v minulosti vybraným sportovcům vybudování adekvátních sportovišť sliboval, ale nic se neuskutečnilo.

„Česko si zaslouží, abychom zase slyšeli národní hymnu,“ uzavřel Hnilička svůj projev. Podobně jako premiér by si přál zopakování úspěchů i v kolektivních sportech, nikoliv jen medaile po heroických individuálních výkonech.

„Hoši, děkujeme,“ vzkázal oběma ministr životního prostředí Richard Brabec, který se na sněmu ujal role moderátora.