reklama

Na přelomu ledna a února se objevilo podezření, že se do Česka dostalo závadné maso z polských jatek. Sled událostí odstartovala mediální kauza, kdy se reportér Patryk Szczepaniak z polské televize TVN nechal najmout na polských jatkách, kde se během nočních směn porážela zvířata bez veterinárního dohledu. Podle legislativy jednotné pro celou Evropskou unii musí každý poražený kus dobytka zkontrolovat veterinář, ještě před porážkou. Následují ještě kontroly po porážce, kdy se kontrolují konkrétní části masa.

Szczepaniakovy záběry ukazovaly daleko drastičtější momenty. Na jatkách se porážely zraněná a nemocná zvířata, která mnohdy nemohla ani chodit, tak je řezníci táhli na lanech. Situace na polských jatkách částečně nahrávala takovýmto černým porážkám, jelikož kontroly mohli vykonávat soukromí veterináři, což například v Česku nelze. Navíc polská jatka jsou povětšinou menších rozměrů a jsou roztroušená po celé zemi, což zmenšuje četnost oficiálních kontrol. Mezinárodní kauza však již má své výsledky. Veterinární kontrola již bude pouze v rukách státních veterinářů, nikoliv soukromých, a co si budeme nalhávat uplatitelnějších.

Odborníci uklidňovali situaci s tím, že se polského masa není potřeba obávat. Masný průmysl je totiž v Polsku obecně na vysoké úrovni a problematická pochybení jsou spíše ojedinělého rázu. Opačné stanovisko zaujal ministr Zemědělství Miroslav Toman, který před polským masem varoval a doporučoval konzumaci masa z domácích chovů. Sám ministr je spoluvlastníkem rodinné firmy Agrotrade, která hovězí maso produkuje. Objevily se tak pochybnosti, že aféra kolem zlomku produkce hovězího masa z Polska je využívána ke konkurenčnímu boji.

Do Česka se dostalo 300 kg hovězího masa z chovů, kde došlo k porušení pravidel, podle níž se má postupovat. Většinu odhalily kontrolní mechanismy, ale 135 kg masa se dostalo ke koncovým spotřebitelům. Laboratorní kontroly neodhalily ve vzorcích ještě nezkonzumovaného masa žádná zdravotní rizika.

Dalším kolem kauzy se však staly nedávné objevy dodávek polského masa infikovaného bakterií salmonely. Ve skladu firmy společnosti Animalco z holdingu Agrofert, patřícího do svěřeneckého fondu premiéra Andreje Babiše, se našlo 700 kg problematického masa. Následně bylo odhaleno ve skladu MP Krásno ve Valašském Meziříčí 201 kilogramů masa v němž byla objevena bakterie salmonely. V Česku tak nadále probíhají veterinární kontroly.

Po objevení výskytu bakterie salmonely musí maso dovezené z Polska nejprve projít laboratorní kontrolou v certifikované laboratoři. Zvyšují se i policejní kontroly přepravních vozů zaměřených na převoz masných výrobků, podezřelé produkty poputují k veterinární kontrole.

Aktuálně bylo objeveno závadné maso se salmonelou v provozovně na Křenové ulici v Brně, Pohořelicích na Brněnsku a taky v Olomouci a Kozomíně. To však na rozdíl od masa v jihomoravských stravovacích zařízeních nikdo nekonzumoval. Nicméně maso bylo tepelně upraveno, čímž byla nebezpečná bakterie zničena.