reklama

ČSSD si také schválila nové stanovy, které jí mají umožnit pružnější rozhodování. Nebude už mít kvóty pro zastoupení žen na kandidátních listinách do některých voleb a v nejužším stranickém vedení nebude muset být aspoň jedna žena. Podle nových stanov také zanikne ústřední výkonný výbor, což je nyní nejvyšší stranický orgán mezi sjezdy.

Předseda opoziční ODS Petr Fiala míní, že znovuzvolení Hamáčka znamená, že ČSSD bude nadále v područí prezidenta Miloše Zemana a premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše a že bude pokračovat vládní "soutěž v populismu." Podle prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka má ČSSD díky koaliční spolupráci šanci být součástí úspěšné vlády.

Již před polednem na sjezdu jako host vystoupil také prezident Miloš Zeman, někdejší předseda ČSSD. Řekl, že v květnových volbách do Evropského parlamentu bude hlasovat pro sociální demokracii. Vyzval stranu, aby nezapomínala na široký okruh voličů, který kromě zaměstnanců zahrnuje i důchodce. Tuto většinu podle něj ČSSD někdy opomínala, když dávala přednost liberálním voličům a menšinám. Vyjádřil spokojenost s tím, že sociální demokraté vstoupili do vlády s ANO.

Staronový předseda strany Hamáček v projevu odmítl názor, že ČSSD splnila svou historickou úlohu a je mrtvou stranou, vyzval sociální demokracii k většímu sebevědomí a k plnění aktivní funkce jediné levicové strany ve vládě. Obhajoval rozhodnutí strany vstoupit před rokem do vlády s ANO, zmínil například růst platů ve veřejné sféře a minimální mzdy, zvýšení důchodů a zrušení karenční doby. Zároveň upozornil, že sociální demokraté mohou z menšinové vlády s ANO odejít, pokud se hnutí vedené Andrejem Babišem bude sbližovat s pravicí. Faltýnek dnes Hamáčkova slova o možném sbližování ANO s pravicí odmítl. Hamáček také řekl, že dohody uzavřené s ANO se zatím plní a pokud se na tom nic nezmění, bude ČSSD ve vládě pokračovat. Mezi prioritami pro dialog s vládním partnerem jmenoval zavedení sektorové daně a progresivní zdanění.

S kritikou vystoupil končící místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. Podle něj strana zapomněla na tradiční voliče a zamířila k neomarxismu. Nynější politiku ČSSD kritizoval ve sjezdové diskusi i bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek, podle něj jen účast ve vládě sociální demokracii hlasy voličů nezajistí. Na sjezdu vystoupili také zahraniční hosté, mezi nimi místopředseda Evropské komise Nizozemec Frans Timmermans. Spolu s lídrem pro evropské volby ČSSD Pavlem Pocem a europoslankyní Olgou Sehnalovou představil hlavní teze pro evropské volby, například vyšší platy, jednu kvalitu potravin pro celou EU či zlepšování pracovních podmínek.

Na programu dvoudenního sjezdu je ještě mimo jiné volba dalších členů vedení strany. Na pět míst řadových místopředsedů ČSSD kandiduje šest lidí - místopředseda sněmovny Tomáš Hanzel, ministryně práce Jana Maláčová, bývalá mluvčí ČSSD i vlády Lucie Orgoníková, ministr zahraničí Tomáš Petříček, starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda a poslanec Ondřej Veselý. Původně ohlášení kandidáti ministr kultury Antonín Staněk a předseda ČSSD v Libereckém kraji Jan Mečl oznámili, že se o funkce místopřededů ucházet nebudou.

Hamáček po svém znovuzvolení také zopakoval, že nemíní vyměňovat ministry sociální demokracie v menšinové vládě s hnutím ANO. Staronový předseda ČSSD rovněž znovu uvedl, že volba místopředsedů nebude mít vliv na možné změny ve vládě. "Není vhodné spojovat osud stranické funkce s osudem vládní funkce. Ať ministři budou, či nebudou zvoleni, stále platí, co jsem říkal, že s prací našich ministrů jsem spokojen a žádné změny nechystám," zdůraznil. Za ne úplně šťastné Hamáček už dřív označil dřívější vyjádření ministra zahraničí Tomáše Petříčka, že pokud na sjezdu neuspěje se svou kandidaturou na místopředsedu, zváží setrvání v ministerské funkci. Petříček později svá dřívější slova mírnil.

Oficiálně budou výsledky volby řadových místopředsedů vyhlášeny v sobotu.