Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rath se vrací? Chce se dostat do Bruselu, je lídrem kandidátky České suverenity

Rath, David
Rath, David
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lídrem kandidátní listiny České suverenity pro volby do Evropského parlamentu je bývalý ministr zdravotnictví, poslanec a hejtman David Rath, který je nepravomocně odsouzen za korupci. Dvojkou je bývalý poslanec za Věci veřejné a ČSSD Stanislav Huml, na třetím místě kandidátky je předsedkyně České suverenity a dřívější poslankyně za ČSSD Jana Volfová. Strana to sdělila v dnešní tiskové zprávě.

"Jsem ráda, že na naší kandidátce najdou voliči opravdové sociální demokraty, kteří nevyměnili své názory za uchování si teplých místeček ve správních a dozorčích radách státu a odmítají poklonkovat Bruselu a jeho úředníkům. Také naši další kandidáti jsou především vlastenci a čeští občané, kteří budou bránit suverenitu České republiky," uvedla Volfová. Čtyřkou je Jan Rytíř a na pátém místě uzavírá kandidátku Vladimír Dryml.

Jako největší problémy Evropské unie vidí strana "snahu definitivně zničit suverenitu jednotlivých členských států EU, neřešení migrační krize a přebujelou administrativu Bruselu." Jako řešení těchto problémů Česká suverenita navrhuje zavedení práva veta na rozhodování Evropské komise i Evropského parlamentu pro každý členský stát, uzavření evropských hranic, vracení nelegálních uprchlíků do jejich zemí a zrušení řady evropských institucí a komisí.

Evropské volby se uskuteční 24. a 25. května. V roce 2014 je vyhrálo hnutí ANO, které získalo stejně jako TOP 09 a ČSSD čtyři europoslance. Po třech zástupcích v Evropském parlamentu mají KSČM a KDU-ČSL, dva ODS a jednoho Svobodní. Volby provázela rekordně nízká účast 18,2 procenta hlasujících. Voliči budou letos rozhodovat o 21 českých europoslancích.

Strany mají úřadům předložit kandidátky do 19. března, většina z nich už je představila. Vládní hnutí ANO plánuje kandidátku uzavřít 14. března.

Témata:  David Rath 1 Stanislav Huml Jana Volfová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy