Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letitá kauza kolem ukradeného kola: Majitel dal fotku zloděje na Facebook, díky tomu byl dopaden. Ale...

Nejvyšší správní soud
Nejvyšší správní soud
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) vynesl verdikt v letité kauze krádeže kola. Pokud provozovatel obchodu zveřejní na facebooku fotografii domnělého zloděje z bezpečnostní kamery, riskuje pokutu za porušení zákona o ochraně osobních údajů, konstatoval soud.

Krádež drahého jízdního kola z obchodu v Bubenské ulici v Praze se odehrála v listopadu 2011. Provozovatel obchodu dal fotku na facebook. Záběr pomohl identifikovat pachatele, ovšem Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) dal firmě pokutu 5000 korun. "Představa, že správce kamerového systému bude bez kontroly a omezení rozhodovat o tom, kdo je pachatelem trestného činu, a pranýřovat ho, je v rozporu s respektem k soukromému a osobnímu životu. I pachatel trestní činnosti má právo na soukromí, ačkoliv může být oproti bezúhonnému člověku omezené," zdůraznil tehdy úřad.

NSS se ztotožnil s názorem ÚOOÚ a vyhověl jeho kasační stížnosti. "Účelem provozování kamerových systémů při ochraně majetku není (ve zkratce řečeno) pořizování záznamů pro jejich budoucí zveřejnění, ale pouze pro eventuální předání k tomu určeným orgánům k dalším úkonům. Vyšetřování a postihování trestné činnosti (do něhož lze zahrnout i páchání přestupků) je přitom plně v kompetenci orgánů státu," stojí v rozsudku.

Případem se musí znovu zabývat Městský soud v Praze, který původně vyhověl žalobě provozovatele obchodu. Dospěl totiž v závěru, že v kauze převažuje ochrana soukromého vlastnictví nad zájmem na ochraně osobních údajů.

Podle NSS ale podobné úvaze - takzvanému testu proporcionality - vůbec není prostor. V rámci práva na ochranu majetku může provozovatel prodejny instalovat a provozovat kamerový systém a záběry poskytnout policii.

Témata:  Nejvyšší správní soud (NSS) ÚOOÚ krádeže

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy