Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidovci volí nového předsedu. Do čela strany chce i předem neznámý čtvrtý kandidát

Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Foto: Adam Mráček / INCORP images

O funkci předsedy KDU-ČSL se budou na brněnském sjezdu ucházet čtyři kandidáti. Vedle poslanců Jana Bartoška, Mariana Jurečky a Marka Výborného, kteří oznámili svoje aspirace už před měsíci, dnes nominaci přijal Jaroslav Vlach. Čtvrtý kandidát je členem lidoveckého krajského středočeského výboru a místopředsedou okresního výboru Praha-západ.

Nominovala ho kolegyně ze středočeské organizace Markéta Bahníková. Novinářům řekla, že se tak rozhodla, protože se jí zbylí kandidáti zdají stereotypní. Vlach s novináři nepromluvil, protože o nominaci nevěděl a musí připravit kandidátský projev.

Vítěz volby nahradí v čele lidovců Pavla Bělobrádka, který se rozhodl po osmi letech mandát neobhajovat. Bartošek, Jurečka a Výborný absolvovali několik debat kandidátů, Bělobrádek dnes uvedl, že má mezi nimi svého favorita, odmítl ho ale jmenovat. V projevu předsedy poděkoval za léta spolupráce z trojice uchazečů pouze bývalému ministrovi zemědělství Jurečkovi. Většina oslovených delegátů očekává, že nástupce Bělobrádka vzejde až z druhého kola volby.

Po odpolední volbě předsedy budou delegáti sjezdu hlasovat i o obsazení dalších míst v předsednictvu KDU-ČSL. O funkci první místopředsedkyně strany se uchází senátorka Šárka Jelínková. Místa v předsednictvu chtějí obhájit poslanec Ondřej Benešík, někdejší ministr kultury Daniel Herman a poslanec Jiří Mihola. Nově se o místo v úzkém vedení KDU-ČSL budou ucházet náměstek jabloneckého primátora Štěpán Matek a náměstek havířovského primátora Bohuslav Niemiec. Delegáti budou volit čtyři řadové místopředsedy.

Podle volebního řádu sjezdu se předsedou stane kandidát, který získá v prvním kole nadpoloviční většinu. Nestane-li se tak, koná se druhé kolo, do kterého postoupí dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. Pokud ani z druhého kola vítěz nevzejde, nastane nová volba.

Témata:  KDU-ČSL Pavel Bělobrádek Marian Jurečka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy