Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chcete se zajistit na důchod? Ekonom varuje před problémy

invalidé
invalidé
Foto: Pixabay

Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému si na konci prvního čtvrtletí spořilo 4,453 milionu lidí. Bylo to o 2000 více než na konci loňského roku. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

V transformovaných fondech, kam už lidé nemohou vstupovat, bylo 3,45 milionu lidí. To bylo o 40.000 méně než na konci roku 2018. Doplňkové penzijní spoření, které penzijní připojištění od roku 2013 nahradilo, má milion lidí, o 43.000 více než loni v prosinci.

"V době, kdy se inflace blíží třem procentům, se z transformovaných fondů stává smutný případ nesprávné investiční strategie. Kvůli racionálně nesmyslné garanci kladné nuly fondy nemají šanci porazit takto vysokou inflaci a pravidelná každoroční reálná ztráta kolem dvou procent začne časem spořitele bolet," řekl ČTK analytik Partners Martin Mašát.

Do budoucna proto očekává rychlejší odchod lidí z transformovaných fondů do fondů účastnických. Vedle klasického zhodnocení pomocí finančních trhů se podle něj často zapomíná na příspěvky od státu a daňové úlevy, které výnosnost tohoto spoření razantně zvyšují.

Za první čtvrtletí činil objem vyplácených státních příspěvků na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření 1,8 miliardy Kč. Průměrný měsíční státní příspěvek na penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření stoupl proti konci roku 2018 o dvě koruny na 136 Kč. Průměrný měsíční státní příspěvek vyplacený na penzijní připojištění činil 129 Kč (nárůst o korunu) a na doplňkové penzijní spoření 160 Kč (beze změny).

Objem příspěvků zaplacených účastníky penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření v tomto období dosáhl 9,2 miliardy Kč. Celkový průměrný měsíční příspěvek účastníka penzijního připojištění a doplňkového penzijního spoření klesl proti konci roku 2018 o korunu na 701 Kč. Průměrný měsíční příspěvek účastníka penzijního připojištění klesl o dvě Kč na 678 Kč a průměrný měsíční příspěvek účastníka doplňkového penzijního spoření klesl o deset Kč na 780 Kč.

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. To je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie. Nové fondy už neručí za to, že případná ztráta nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení. Lidé se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Z původních 44 fondů jich zbylo devět.

Témata:  penzijní připojištění důchody ekonomika důchodci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy