reklama

"Můžu potvrdit, že určitě platí koaliční smlouva. Udělám maximum pro to, aby koalice pokračovala a fungovala. Stojí před námi mnoho úkolů," uvedl Babiš. Bude se snažit domluvit schůzku s prezidentem na pondělí nebo úterý. Předseda vlády poznamenal, že se bude snažit Zemana přesvědčit, aby vnímal koaliční dohodu a aby představu sociální demokracie nějakým způsobem akceptoval. Hamáček věří tomu, že setkání se uskuteční co nejdříve.

Sociální demokracie požaduje, aby v čele ministerstva kultury skončil Antonín Staněk (ČSSD). Zeman ve čtvrtek ale dal najevo, že situaci urychleně řešit nebude. Ústava podle něj nestanovuje lhůtu, kdy má ministra odvolat. ČSSD mluví o možnosti podání kompetenční žaloby na prezidenta, pokud by prezident s výměnou nadále otálel.

Babiš ale dnes uvedl, že je potřeba situaci řešit jiným způsobem, nejlépe jednáním. Hamáček ve čtvrtek po schůzce se Zemanem a po jednání vedení sociální demokracie řekl, že se Česká republika dostala na hranu ústavní krize. "Ústavní krize se vyřeší ve chvíli, kdy bude naplněna ústava," uvedl dnes Hamáček.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes ČTK řekl, že Zeman přijme 12. července Hamáčka a Staňka na zámku v Lánech, chce se pokusit je usmířit. Pokud se ale Babiš se Zemanem sejde dříve a situace bude řešena, přijde Hamáčkovi následná schůzka zbytečná.

Ke čtvrteční schůzce s prezidentem řekl předseda ČSSD, že debata se nevedla o tom, že by Zeman nechtěl jmenovat místopředsedu sociální demokracie Michala Šmardu do čela resortu kultury, ale že odmítá odvolat Staňka.

Podle Hamáčka ale není možné, aby Staněk úřad řídil, neboť není schopen uklidnit a stabilizovat situaci na ministerstvu. Doplnil také, že Staňka nenavrhl odvolat kvůli tomu, že odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta, v tom měl ministr jeho podporu.

Babiš na dnešní schůzce řekl, že chce pokračovat v koalici a žádná alternativa není. "Kdyby mi pan premiér řekl, že o spolupráci se sociální demokracií nemá zájem a má připravenou jinou alternativu, asi bychom tady nestáli," poznamenal Hamáček.