Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Návrh o eutanazii pravděpodobně neprojde vládou. Poslanci se bojí zneužívaní

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Vláda na svém středečním zasedání bude probírat návrh poslanců, který by umožnil zavedení eutanazie. Podle předběžného stanoviska bude norma patrně zamítnuta.

Předloha by zejména uzákonila podmínky pro eutanazii. Lidé by o ní museli požádat, žádost by mohli sepsat i předem. Lékaři by mohli k eutanazii dopomoci nebo ji případně vyvolat jen u lidí v beznadějném zdravotním stavu. O splnění zákonných podmínek by rozhodovala zvláštní komise. Podle kabinetu ale není následování zemí, kde je eutanazie možná a na něž se autoři odvolávají, vhodné.

"V uvedených státech jsou zdokumentovány případy zcela jasného zneužití eutanazie za účelem 'uvolňování' lůžek v zdravotnických zařízeních, případy tlaku rodinných příslušníků na vykonání eutanazie z důvodů zcela pochybných nebo nepotrestané případy nedodržení zákonných podmínek," stojí v předběžném stanovisku pro ministry.

Zákon by také byl v rozporu s koaliční smlouvou, v níž se ČSSD, ANO a KDU-ČSL zavázaly nepřijímat nic, co by bylo v rozporu s ochranou života od početí do přirozeného konce.

Kabinet by měl taky poukázat na to, že téma eutanazie je společenský velmi citlivé a měla by mu předcházet mnohem hlubší a rozsáhlejší diskuse.

O předloze o důstojné smrti, kterou podepsalo šest poslanců zejména z hnutí ANO v čele s Jiřím Zlatuškou, rozhodnou zákonodárci. Nynější návrh ale fakticky doslovně kopíruje předlohu senátorky Václavy Domšové (nestranice za SNK-ED) z roku 2008, kterou horní komora zamítla, stojí v dokumentu.

Témata:  eutanazie vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy