Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Symbol bezdomovců? Lidé s bydlištěm na radnici budou označeni

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Lidé, kteří mají trvalé bydliště na obecních úřadech, to od příštího roku budou mít vyznačeno v občanských průkazech.

Loni bylo na úřadech přihlášeno 381.000 občanů, podle ministerstva vnitra přitom je v Česku kolem 70.000 bezdomovců. ČTK to řekla náměstkyně ministra pro veřejnou správu Jana Vildumetzová.

Ministerstvo chce údaji v občanském průkazu identifikovat lidi, kteří mají trvalé bydliště na adrese, kde sídlí radnice. Na občance tak bude přímo označeno, že jde o bydliště takzvané ohlašovny, což je sídlo obecního úřadu. "Dnes to nejde poznat, protože nikdo nezná 6250 adres městských a obecních úřadů," podotkla Vildumetzová.

Podle Vildumetzové je problém v tom, že sídlo na radnicích často mívají lidé, kteří se skrývají před dluhy nebo s nimi pronajímatel nechce uzavřít nájemní smlouvu. Zaznamenala i případy, kdy na radnici "bydleli" bohatí podnikatelé.

Bydliště na městských úřadech má zapsáno také kolem 20.00 dětí, což jejich rodiče podle náměstkyně například dělají kvůli tomu, aby získali místo ve školce či škole. "To je nepřijatelné. Na ohlašovnách by měli být přihlášeni jen lidé, kteří nemají kde bydlet, aby s takovými občany mohly pracovat další instituce, sociální pracovnice a tak dále," uvedla Vildumetzová.

Témata:  občanský průkaz Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy