Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úředníci budou nově vyřizovat občanky tam, kde to dosud nešlo

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Lidé si budou moci vyřídit občanské průkazy ve městech, kde to nyní nejde. Na obecní úřad každý měsíc přijedou úředníci, kteří žádosti vyberou a za měsíc tam žadatelům občanské průkazy vydají.

Ministerstvo vnitra chce pilotní projekt od září zkoušet v Chlumci nad Cidlinou a ve Skutči. Po půlroce se vyhodnotí, jaký je o službu zájem, a zváží se případné další rozšíření. ČTK to řekla náměstkyně ministra vnitra pro veřejnou správu Jana Vildumetzová. V Česku se každý rok vyrobí kolem 1,8 milionu nových občanských průkazů.

Od roku 2012 občanské průkazy vydávají pouze obce s rozšířenou působností, kterých je nyní 205. Jde o větší města, kde jsou městské úřady. Novinka by podle Vildumetzové měla lidem pomoci, protože kvůli výměně občanky nebudou muset cestovat mnohdy i desítky kilometrů.

Například lidé z Chlumce nad Cidlinou teď musejí do Hradce Králové, který je 37 kilometrů daleko, nebo do Přelouče, která je vzdálená 20 kilometrů. Od září by jednou za měsíc měli přijet úředníci z Hradce Králové do Chlumce, aby přijali žádosti o nové občanky. "Občan přijde, nabere se žádost a za měsíc, až tam úředníci zase přijedou, dostane občanský průkaz," doplnila Vidlumetzová. Nový doklad si takto podle náměstkyně budou moci zařídit i lidé z dalších 13 obcí, které pod Chlumec spadají. Celkem jde o více než 9000 lidí.

 

Témata:  občanský průkaz Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy