Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Halík: Zeman lže, kandidovat můžu

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Londýn - Všechna tvrzení, která dnes uvedl prezident Miloš Zeman o "knězi, který chtěl kandidovat na prezidenta", jsou nepravdivá. Uvedl to sám katolický kněz a teolog Tomáš Halík.

Halík, byť ho Zeman přímo nejmenoval, považuje slova pronesená na dnešním setkání se zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu, za útok na svou osobu. Podle Halíka byl načasovaný na předvečer dne, kdy obdrží jako čtvrtý Čech - po prezidentech Masarykovi, Benešovi a Havlovi - čestný doktorát univerzity v Oxfordu.

Halík to v reakci na Zemanova slova napsal ČTK z Británie, kam dnes kvůli středečnímu ceremoniálu odcestoval. Na nezávislém katolickém zpravodajském portálu ICN v otevřeném dopise dnes také vyzval Brity, aby ve čtvrtečním referendu hlasovali proti vystoupení z unie.

Prezident Miloš Zeman dnes mluvil o potřebě bránit svobodu názorů. Vyjádřil svou domněnku o tom, že ve společnosti působí lidé, kteří nepřipouštějí rovnoprávný dialog a rovnost všech názorů, kteří své názory podle něj považují za nadřazené druhým; takové osoby Zeman označuje jako "pseudoelitu".

Zmínil také "kněze, který chtěl kandidovat na prezidenta". Na mysli měl pravděpodobně právě Halíka. "Podle církevního práva mu to církevní autority zakázaly," řekl Zeman. Poznamenal, že místo toho, aby kněz vystoupil a řekl, že chtěl kandidovat, ale nemůže, tak prohlásil, že nemohl kandidovat, protože v českém národě je příliš málo moudrých lidí.

"Nu a já se ptám. Není právě toto odstrašující případ, kdy vlastně říkám 'můj národ mě není hoden'. Není náhodou pravda, že ve skutečnosti tento člověk není hoden svého národa?" dodal prezident.

Témata:  Miloš Zeman Tomáš Halík

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy