Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eutanazie nebude, vláda zákon odmítla. Mohlo by se toho zneužít

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha – Vláda dnes odmítla předlohu šesti poslanců hnutí ANO v čele s Jiřím Zlatuškou, která by v určitých případech povolovala eutanazii. Kabinet poukázal třeba na to, že téma eutanazie je společenský velmi citlivé a měla by mu předcházet mnohem hlubší a rozsáhlejší diskuse.

Kabinet podle předběžného stanoviska pro dnešní zasedání měl upozornit na rozpor normy s koaliční smlouvou, v níž se ČSSD, ANO a KDU-ČSL zavázaly nepřijímat nic, co by bylo v rozporu s ochranou života od početí do přirozeného konce.

O zamítnutí návrhu informovali na sociální síti vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). „Je to správně. Zákon by mohl vést k zabíjení lidí," uvedl Mládek. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na twitteru napsal, že jednoduché řešení eutanazie odmítá. „Podporuji pomoc, láskyplnou péči, solidaritu, kvalitní paliativní péči, to je řešení," dodal.

Jurečka už před hlasováním dával najevo svou nelibost vůči návrhu. „Návrh zákona se zavádějícím názvem O důstojné smrti (z dílny poslance Zlatušky) KDU-ČSL jednoznačně odmítá. Jednak společnost a její úroveň se pozná podle toho, jak se umí chovat a jak umí pomoci těm nejslabším lidem, malým, nemocným, nemohoucím, starým.... Pak když vidím, co dnes dokáží lidé, tedy přesněji šmejdi prodávající hrnce a jiné "úžasné a hodnotné" věci a co dokáží lidé podepsat, tak si říkám, co by se mohlo dít v této záležitosti. Kdyby těmto starým lidem klidně někdo mohl vysvětlit, že vlastně podepsat takový souhlas je 'skvělá' věc. A co bude další krok?" napsal s tím, že jde o Pandořinu skříňku, která by přinesla obrovská rizika.

Předloha má zejména uzákonit podmínky pro eutanazii. Lidé by o ní museli požádat, žádost by mohli sepsat i předem. Lékaři by mohli k eutanazii dopomoci nebo ji případně vyvolat jen u lidí v beznadějném zdravotním stavu. O splnění zákonných podmínek by rozhodovala zvláštní komise.

Podle stanoviska pro kabinet ale není vhodné následování zemí, kde je eutanazie možná a na něž se autoři odvolávají. „V uvedených státech jsou zdokumentovány případy zcela jasného zneužití eutanazie za účelem 'uvolňování' lůžek ve zdravotnických zařízeních, případy tlaku rodinných příslušníků na vykonání eutanazie z důvodů zcela pochybných nebo nepotrestané případy nedodržení zákonných podmínek," stálo v předběžném stanovisku pro ministry.

O eutanazii se už debatovalo i v dolní komoře, zhruba před deseti lety. Tehdy z ankety mezi poslanci vyplynulo, že návrh zákona o eutanazii by ve Sněmovně s největší pravděpodobností neuspěl. Kriticky se k němu vyslovila řada poslanců i nyní.

Nová návrh fakticky kopíruje předlohu senátorky Václavy Domšové (nestranice za SNK-ED) z roku 2008, kterou horní komora zamítla, stojí v dokumentu. Nynější normu odmítla ministerstva zdravotnictví a vnitra pod vedením ČSSD, ministerstvo spravedlnosti pod vedením ANO i místopředseda vlády Bělobrádek.

Témata:  eutanazie vláda lékaři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy