Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spory zabránily ke svolání další bezpečnostní rady státu

Vláda Bohuslava Sobotky /29. ledna 2014/
Vláda Bohuslava Sobotky /29. ledna 2014/
Foto: Vláda.cz

Praha – K dřívějšímu svolání bezpečnostní rady státu zřejmě nedojde. Na jednání koaliční rady podle účastníků tento požadavek vůbec nezazněl.

Bezpečnostní rada státu se asi sejde až v řádném termínu 20. července. Koaliční partneři ČSSD žádali její včasnější svolání kvůli sporu o reorganizaci policie. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka však toto téma na radě nikdo neotevřel.

Sobotka už v úterý uvedl, že bezpečnostní radu nelze účelově svolávat, sejít se proto má až v řádném červencovém termínu.

„Z vyjádření pana premiéra jsme pochopili, že jednání vlády je výše postaveno než jednání Bezpečnostní rady státu a že budou tyto záležitosti řešeny na vládě," dodal k tomu předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Informace o reorganizaci policie předloží vládě ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) příští pondělí, řekl už odpoledne novinářům vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Zěstupci koalice řešili otázku, nakolik otevření budou moci být představitelé protikorupční policie na čtvrtečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Shodli se na tom, že pokud by policisté měli hovořit o nějakých utajovaných skutečnostech, o jejich zbavení mlčenlivosti by musela zřejmě rozhodnout Sněmovna.

„Běžné věci z trestního řízení jsou jen v režimu běžné mlčenlivosti, a tam tedy je pan ministr vnitra (Milan Chovanec) připraven i na místě samém ty policisty mlčenlivosti zbavit," uvedl Pelikán.

Témata:  Bezpečnostní rada státu koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.