Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Převrat v preferencích: Volby by vyhrála ČSSD, ANO ztrácí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - V červnovém šetření Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) tradičně zjišťovalo podporu politických stran ve veřejnosti a ochotu zúčastnit se parlamentních voleb. Do Sněmovny by se dostalo šest stran, volební účast deklarovalo téměř 60 procent občanů.

Na otázku „„Představte si, že by příští týden byly volby do Poslanecké sněmovny. Šel byste volit?" odpovědělo kladně 59 % dotázaných s volebním právem („rozhodně ano" 29 % a „spíše ano" 30 %), 34 % záporně („spíše ne" 13 %, „rozhodně ne" 21 %). Zbytek dotázaných (7 %) zvolil odpověď „nevím".

"Podle získaných dat je tedy deklarovaná volební účast nyní přibližně stejná jako reálná účast v parlamentních volbách v říjnu 2013 (59,5 %)," uvedl soc.cas.cz.

Volební model vychází z aktuálních stranických preferencí a simuluje reálné rozvržení voličských hlasů v hypotetických volbách. Do souboru jsou však zařazeni pouze ti dotázaní, kteří deklarovali volbu nějaké strany a zároveň uvedli, že by se voleb zúčastnili (tj. v dotazu na volební účast zvolili varianty „rozhodně ano" a „spíše ano").

ČSSD: 24,5%

ANO: 23,5%

KSČM: 16%

Lidovci: 9%

TOP 09: 7%

ODS: 7%

SPD: 4%

Zelení: 2,5%

Piráti: 2,5%

Úsvit: 1,5%

 

Témata:  volební preference průzkumy volby

Aktuálně se děje

6. května 2024 16:30

Ve Vatikánu zadrželi faráře z Česka. Byl ozbrojen pistolí

Během kontrolních opatření při vstupu do Vatikánu byl v minulém víkendu zadržen farář z České republiky, který při sobě měl vzduchovou pistoli, dva nože a šroubovák.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy